Nieuws

19 November 2014:
DD 4 verkeert in goede tijden

In tegenstelling tot eerdere seizoenen, waarbij wel erg vaak met het kleinst mogelijke verschil werd verloren en ternauwernood aan degradatie werd ontkomen, gaat het dit jaar crescendo met Discendo Discimus 4. Een 100 procent score na 3 wedstrijden! Hebben de heren een nieuw soort spinazie ontdekt?

Dit keer was Bobby Fischer/Wassenaar 1 de prooi. Van te voren hadden de spelers van de bovenste 2 borden zich afgemeld. Ze werden vervangen door Peter Zwolsman die net nog een mooie partij had afgeleverd tegen DD 3 en Slavik Koval, net lid van DD, voor mij een onbeschreven blad, maar bij navraag werd er hoog over hem opgegeven. In de vorige wedstrijden van Bobby Fischer had ik gezien dat de bovenste 3 borden veel sterker waren dan de onzen, bij de onderste borden zouden wij de overhand moeten hebben, dit alles qua rating en als men de zelfde opstelling zou kiezen. Ik besloot de reserves op de bovenste borden te zetten, ze op te offeren, de reguliere bezetting zou dan de punten moeten scoren. De reserves hebben hun ondankbare taak uitstekend volbracht, hulde!

De wedstrijd begon voor ons uitstekend. Bij een eerste rondgang had Wim Reimer al een forse aanval ten koste van een pion. Had zijn tegenstander iets te routineus de opening gespeeld? Wim kon de dame winnen ten koste van een toren, maar hij smeet er nog een paard tegen aan en toen was het mat.

Inmiddels had ook Frans Engering alle troeven in handen, en enig doorwalsen drong zijn tegenstander tot opgave. Mat was niet meer te vermijden.

Foppe Jan Montsma won ook zijn partij, waarin ogenschijnlijk niets aan de hand was, maar zijn tegenstander maakte een fout en toen was het over.
 
Wim Vink voelde zich niet goed, was op zijn verzoek op een lager bord gezet, ging als bewijs van zijn conditie tijdens de partij per ongeluk op de stoel van zijn tegenstander zitten. Kwam met zijn tegenstander remise overeen, was niet tevreden met zijn spel, had veel fouten gemaakt, zei hij. Toch knap!
Adri Voermans meende een winnende combinatie te kunnen uitvoeren, maar kwam halverwege tot de ontdekking dat zijn dame bleef hangen. Hij bleef toen zitten met een eindspel met 2 pionnen minder. Dat was geen doen.

Toen was het 3½-1½. De overige 3 borden waren nog in een zware strijd gewikkeld. Peter Zwolsman stond met zijn rug tegen de muur maar gaf nog steeds geen krimp, Slavik Koval zag een toreneindspel op zich afkomen, waarbij zijn pionnenstructuur compleet verbrokkeld was en de torens van zijn tegenstander actiever. Alex Terluin leek ook wat minder te staan in een zeer dynamische stelling. Het was allemaal balanceren op de rand van de afgrond en de klok ging zijn rol spelen, wie kon zijn zenuwen in bedwang houden? Tot grote tevredenheid van de teamleider, tevens uw verslaggever, konden allen remise houden. Well done gentlemen!
 
Max van Herpen

2014-11-18
 DD 41751-B.F. /Wassenaar 117215 -3  
1P.A. Zwolsman1694-T. Bottema1981½-½ 
2 S. Koval
 -E.J. van der Marel1953½-½ 
3W.P.J. Reimer1812-J.A. Beijersbergen19141-0 
4A.G.J. Terluin1759-W. Groothuis1644½-½ 
5F.J. Montsma1788-M. Claushuis16171-0 
6A.J.H. Voermans1768-J. Zijlstra15890-1 
7W.J.P. Vink1824-C. Gijsen1693½-½ 
8F. Engering1613-E.H. Schuyer13761-0 


,

Berichten: