Weekprogramma


Dinsdag
18:30 0:00

Donderdag
19:30 0:00

Zaterdag
13:30 17:00

Keizer Interne Snelschaken
Jeugd Training Beker
HSB (DD 5-7) HSB (DD 3-4-6-8) KNSB (DD 1-2)
 

Competities

Elk lid van DD kan deelnemen aan een aantal competities verspreid over de drie speelmogelijkheden (dinsdag- en donderdagavond, zaterdagmiddag).

Dinsdagavond: Keizer competitie

Op elke dinsdagavond worden er partijen gespeeld, ingedeeld volgens het Keizersysteem. Op grond van de onderlinge resultaten verwerft men keizerpunten; het programma zoekt naar een indeling, waarin spelers met ongeveer hetzelfde aantal keizerpunten van ongeveer gelijk niveau tegen elkaar ingedeeld worden. Het jaar is verdeeld in drie periodes van elk zestien speelronden. In elke speelperiode kan men slechts eenmaal tegen elkaar spelen. Aan het eind van het seizoen (na 48 mogelijke partijen) wordt een eindwinnaar bepaald over de drie periodes; deze speler mag zich kronen met de titel "Keizer".

Op elke dinsdagavond is slechts aanmelding op die avond zelf vóór 19.45 nodig. Als men altijd aanwezig is kan men 48 partijen spelen, maar ook slecht één keer deelname is mogelijk. (Voor details zie het reglement.)

Donderdagavond: Gesloten groepen

In de interne op donderdagavond wordt gespeeld om het jaarlijkse clubkampioenschap; de winnaar mag zich kronen met de titel "Clubkampioen". Er wordt gespeeld in 'gesloten' groepen, van ongeveer tien spelers die allen een keer tegen elkaar uitkomen. In de eerste helft van het seizoen (september t/m januari) worden de groepen ingedeeld op grond van de interne clubrating. De bovenste vijf van de twee hoogste groepen plaatsen zich voor de kampioensgroep. De overige groepen worden heringedeeld op grond van de behaalde resultaten. De tweede helft loopt van februari t/m juni. (Voor details zie het reglement.)

Zaterdagmiddag:

Bekercompetitie

Verspreid over het jaar houdt DD een afvalbekerwedstrijd waaraan alle leden kunnen deelnemen. Het principe is simpel. Elke deelnemer wordt gepaard tegen een ander en de winnaar gaat door naar de volgende ronde. Wie in de eerste ronde al wordt uitgeschakeld kan verder bekeren in een schaduwcompetitie om de 'troostbeker'.

Snelschaken

Op zaterdagmiddag is er ruime gelegenheid voor snelschaken, partijtjes van 5 minuten. Tweemaal per jaar wordt er om het halfjaarlijks clubkampioenschap gespeeld.Ook op dinsdag en donderdag is er altijd wel een groepje enthousiastelingen die elkaar in kleine competities bestrijden.

Externe competities

Ook in de schaaksport kent men externe competities, waarin teams (tien-, acht en zestallen van DD) het op landelijk en regionaal niveau opnemen tegen andere verenigingen. Op dit moment komt DD met 1 team uit in de (landelijke) KNSB-competitie en met 7 teams in de (regionale) HSB-competitie. Het eerste team van DD komt uit in de eerste klasse landelijk (KNSB). De wedstrijden in de landelijke competitie worden verdeeld over het jaar op negen zaterdagmiddagen afgewerkt. De regionale competitie vindt op doordeweekse avonden plaats. Alle teams spelen wisselend uit- en thuiswedstrijden. De teams in de HSB-competitie spelen hun thuiswedstrijden op dinsdag- of donderdagavond.

Bekercompetities

Extern vinden er verder nog bekerwedstrijden plaats, waarin clubviertallen in een afvalcompetitie tegen elkaar uitkomen. DD heeft twee van zulke bekerteams, een op landelijk en een op regionaal niveau.

Overige activiteiten

(Meestal) de donderdagavond wordt incidenteel ook benut voor instructie, door middel van lezingen waarbij een bepaald partijaspect wordt belicht, ook speciaal voor spelers met een niet al te hoge rating. Ook worden er trainingen georganiseerd, de laatste jaren door IM Jop Delemarre, FM Henk Happel en GM John van der Wiel.

Berichten: