Nieuws

30 April 2014:
Bad Sooden, 5e ronde

Ook de vijfde ronde in Bad Sooden verliep voorspoedig voor de DD-ers.

Theo voerde in een  open spelopzet met veel vuur een koningsaanval uit die uitmondde in een dame-offer dat mat in twee betekende.

Foppe Jan krijgt dit toernooi ronde na ronde tegenstanders die veel meer Elo hebben dan hij. Het inmiddels vertrouwde beeld is dan dat Foppe Jan zich zeer gedegen opstelt zodat zijn tegenstander soms goedschiks en soms kwaadschiks in remise moet berusten. Dat gebeurde dus ook deze ronde.

Henk vond tot zijn verrassing een klassieke schaakklok (zo één met wijzers en een vlaggetje) aan in plaats van het elektronisch geteisem dat tegenwoordig de tijd terroriseert. De scheidsrechter wilde mij eerst nog uitleggen hoe zon klok werkte maar dat wist ik nog wel. De klok was een geste aan mijn tegenstander die niet meer horen kon en nauwelijks zien. Toen hij aan het bord verscheen was bovendien nog één arm in verband zodat hij ook niet kon noteren. Appeltje eitje zou je denken maar dat viel tegen. Ik kreeg weliswaar prachtig spel vanuit de opening maar na onnauwkeurigheden bij het verzilveren van het voordeel kon ik pas na uren zwoegen het eindspel beslissend naar mijn hand zetten.

Een heldenrol inmiddels voor Adri: vanuit de opening zomaar een pion weggegeven maar daarna maakte hij met een va banque koningsaanval het zijn tegenstander nog zo lastig dat die bijna de tijd overschreed en mopperend remise aannam (Adri had inmiddels eeuwig schaak) en vond dat Adri eigenlijk in zon slechte stelling had moeten opgeven. Graag hadden we u deze Odyssee aan avonturen zet voor zet laten meebeleven maar helaas viel de partij via het notatiebiljet van Adri niet meer te reconstrueren en zijn tegenstander durfden we er niet meer naar te vragen.

Al met al scoorden de DD-ers dus 3 uit 4. Henk heeft nu 4 pt, Foppe Jan 3½ pt en Theo en Adri 3 pt.

Henk Happel

Berichten: