Nieuws

10 November 2014:
Novelty Destroyers 1 DD 6: 6-2

Afgelopen donderdag moesten we aantreden voor de 2e wedstrijd van de competitie. Deze keer uit, tegen de Novelty Destroyers in de plaspoelpolder. Hun "clubhuis" is tevens in gebruik als Europees patentbureau, en de spelers werken daar dus ook. Een zeer internationaal Europees gezelschap, zoals ook aan de namen te zien is. Hun net gestarte club heeft nog maar 1 team, en dan zijn de speelsterktes vaak sterk uiteenlopend, zoals ook hier. Ook worden er een hoop rating-loze spelers opgesteld, wat natuurlijk een onzekere factor is. Novelty Destroyers betekend kennelijk dat zij proberen ingediende patenten "onderuit te halen", dwz proberen te bewijzen dat deze al eerder bedacht zijn en dus niet voor patent in aanmerking komen.

Omdat het voor iedereen nieuw was hier te spelen, was het even spannend of iedereen het zou vinden en door de security binnengelaten zou worden, en in het collossale gebouw de juiste kamer zou vinden, maar om 1945 was iedereen present. Voorafgaand reikte Dimitri een HSB beker uit, ik geloof omdat de Novelties van de 3e naar de 2e klasse gepromoveerd
waren.

In de openingsfase zag het er zo uit: Onze team topper Gerrit speelde tegen een 2000 speler en probeerde dit met een poco a poco achtige opening. Ruben had de tegenstander een geisoleerde pion weten te bezorgen. Frans stuitte bij zijn tegenstander op de stonewall. Bij Theo viel op dat er al redelijk wat gezet was zonder rochades. Zelf kreeg ik na Pf3 een Siciliaan voorgeschoteld die ik probeerde gesloten te houden. Bij Cor kan ik alleen nog lezen dat de tegenstander d4 speelde. Maurice opende stratigisch met c4, wat door de tegenstander vanuit de flanken bestreden werd. Ook Dimitri had het centrum vanuit de flank onder schot.

Enige tijd later zag het er op de 2 hoogste borden nog evenwichtig uit. Frans had het gat vd stonewall e5 met een pionnetje geplombeerd en zodoende wat ruimte overwicht. Theo had een kleine ontwikkelingsvoorsprong. Zelf had ik vroeg in de partij een pion kado gekregen. 3 zetten later had ik deze echter weer weggeblunderd. Cor had het voor elkaar gekregen de rokade van de tegenstander onmogelijk te maken. Bij Maurice was er nog geen pion afgegaan. Bij Dimitri waren en tegengestelde rokades en leek de koningsstelling van de tegenstander wat te luchtig.

Weer later hadden Dimitri en Maurice vrij plotseling gewonnen, en Cor naast mij verloren. Wat ik later van hem begreep had hij remise door eeuwig schaak laten lopen omdat hij dacht te kunnen winnen. Zelf had ik een leuk middenspel met pion achter maar veel initiatief. De partij kantelde weer en toen gaf ik mijn dame weg zonder reden. Snel handen geschud. Het stond toen dus 2-2. Er kon nog van alles gebeuren. De 4 hoogste borden hielden het het langst vol.

Gerrit stond een kwaliteit achter. Ruben Had een moeilijk 4 toren-pionnen eindspel. Bij Frans had de tegenstander een aanval op een zwak pionnetje ingezet met al zijn resterende 4 stukken. Frans probeerde dit te verdedigen. Toen ik bij Theo kwam zag ik dat hij zijn loper aan de rand van het bord had geplaatst. Zijn tegenstander zette net met een triomfantelijk gebaar zijn paard zo, dat de loper ingesloten werd. De ontsnappingsperikelen werden Theo te veel en de partij ging van kwaad tot erger, verlies dus. Gerrit wist met agressief spel toch weer een kwaliteit terug te winnen, echter het eindspel, met pion minder ging toch verloren. 4-2.


,

Ruben doorliep alle schaakboekjes met toreneindspelen, maar zijn tegenstander speelde alsof hij er verstand van had. Op het eind T tegen T+p was mogelijk remise? Toch helaas. Ook Frans vocht als een leeuw, maar zijn pionnenaantal liep terug, en de tegenstander rondde af met een leuke combinatie. Het moet eerlijk gezegd worden dat de tegenstanders sterk waren in de eindspelen. Deze keer zijn we gewoon goed overspeeld. Volgende keer beter.

Jaco Arkesteijn


2014-11-06
 Novelty Destroyers 11703-DD 615696 -2  
1F. Liefrink2025-G. Horst16571-0 
2R. Lange1693-R.T. Wiegerink16521-0 
3C. Schmitt -F.F. van Kampen16381-0 
4C. Gruss1769-T.J.M. van Vorselen16041-0 
5E. Dhondt -J.P. Arkesteijn15571-0 
6F. Molinari1461-C. Tesselaar15191-0 
7F. Sidoti1567-M. Westerhuis14910-1 
8N. Tryfonas -D.V. Karagantcheff14370-1 

Berichten: