Nieuws

21 November 2014:
Rijswijk 3 - DD 5, degelijk en vastberaden

Op een mooie herfstavond in een klein overzichtelijk zaaltje speelden wij onze tweede wedstrijd van het seizoen tegen Rijswijk 3. Bilal Yalçin had dubbelpech, eerst met de auto en dat hij daardoor niet mee kon spelen. Vervanger op het laatste moment was Frans van Kampen, waarvoor bedankt.


Zwolsman, Bartel, Wentholt, van Herpen (links)

Zo ongeveer in chronologische volgorde: Onze “mystery” speler (op geen foto te zien) Ruud van Manen was het laatst binnen en het eerst klaar in zijn vlotte aanvalsspel; met een (schijn)loperoffer op f7 (opening met Lc4) hield hij de zwarte koning in het midden, op dat moment was niet te zien hoe hij zou kunnen winnen, maar hij toverde het voor elkaar.

Ikzelf had een zeer aardige stelling opgebouwd tegen de Draak, met slechts één probleem: ik wou de tegenstander wiens koning op het midden van het bord was verdwaald mat zetten en dat ging nèt niet, daarbij kwaliteitswinst etc. negerend. Na een ernstige fout van mij ontstond er een lastig pionneneindspel, waarin eerst zwart winnend stond, vervolgens een keer wit en terecht werd het dus remise.

Jan-Kees boekte een degelijke en overtuigende overwinning, nadat hij met dame en paard in de witte stelling wist door te dringen. Het zag er allemaal al zonnig uit en dat gold ook voor de stellingen die nog op de borden stonden, behalve die van Max. Hij had een a3-b4 Siciliaan zo tegengespeeld dat hij zelf een pion wist te geven, zonder dat er nu van duidelijke compensatie sprake was. Zetten lang geploeterd om er wat van te maken, maar het was een kansloze missie.

Vermoedelijk heeft er bij Peter Zwolsman ook meer ingezeten dan remise. Hij stond overwegend en de witte stukken leken het gehele bord te beheersen. In zijn eigen woorden: "Ik kwam met wit goed uit de opening mede door het verhinderen van de zwarte rochade. Het sleutelmoment was de 18e zet van wit. Ik kon een kwaliteit offeren en een gevaarlijke penning op het bord brengen. Er zat echter een adder onder het gras, als zwart eerst mijn dame aanviel en daarna de kwaliteit nam waren de aanvalskansen minimaal. Ik koos voor pionwinst maar in het eindspel met zware stukken was dat onvoldoende voor de winst, remise na 58 zetten."

Mark van Iersel, van onbepaalde speelsterkte (zie partij op de site) was erin geslaagd om een zeer kansrijke aanvalsstelling op te bouwen uit een soort Hollands, kansrijk genoeg klaarblijkelijk om de kwaliteit zomaar weg te geven en genoeg om mogelijk nog te verliezen, maar een spookpaard (lijkt iets te dreigen) bracht de tegenstander zo ernstig aan het twijfelen dat alsnog de winst binnengesleept werd.

–
,

Stefan Boeters (zie partij op de site) bouwde in zijn karakteristieke stijl een stelling op waarin uiteindelijk twee verbonden centrumpionnen de 5e, 6e, 7e dood en verderf zaaiden zeker de 8e rij hadden bereikt als de partij niet toen al opgegeven was. Frans van Kampen speelde een wat ondoorgrondelijke partij, won ergens twee stukken tegen een toren, maar de pionnenstelling was erg dichtgeschoven, mogelijk had er winst ingezeten, maar gezien de stand in de wedstrijd was remise ruim voldoende.

–
,

Na twee speelronden is DD 5 koploper, een apart soort loper.

Frans Wentholt

2014-11-11
 Rijswijk 31663-DD 516842½-5½ 
1S. Kranenburg1623-S. Boeters18200-1 
2H.F.A. v/d Stap1695-M. van Iersel 0-1 
3B. van Strien1736-R.A. van Manen16870-1 
4W.J. de Bruin1679-F.F. van Kampen1638½-½ 
5W. van Ee1604-P.A. Zwolsman1694½-½ 
6F.J.H Lantzendörffer1627-J.C.K.W. Bartel16730-1 
7J.H. van der Tol1725-F. Wentholt1656½-½ 
8O.M.S. Berger1612-M. van Herpen16201-0 

Berichten: