Nieuws

12 December 2014:
DSC 7 DD 6: Kwartje valt goed

Afgelopen maandag werden wij verwacht aan te treden in het denksportcentrum in Delft waar wij tegen DSC 7 zouden spelen. Deze keer zouden we spelen met als inval speler Slavik Koval, die zich ook al bij het 3e verdienstelijk had gemaakt. Waarschijnlijk geen verzwakking, dus dat zag er goed uit. Op de route via de A13 naar Delft staat zoals te verwachten traditioneel altijd een file en dat was deze keer niet anders. Ondanks lichte tijdstress waren we toch op tijd.

Alle teamleden waren netjes aanwezig, dus het feest kon beginnen. Heel fijn was dat we ook onthaald werden met consumptiebonnen, dit terwijl de consumpties toch al voor vriendenprijzen weggingen.

De openingsfase ging als volgt: Gerrit op de eerste positie speelde f4. Bij Frans stond er c4 op het bord en beide spelers hadden koningsfianchetto's. Tom had ook een koningsfianchetto, maar had zijn pionnen bescheiden niet  verder dan de 3e rij gespeeld, dit terwijl zijn tegenstander gewoon brutaal de 5e rij had bezet. Bij Slavik zag ik een ongebruikelijke stelling met dame op f6. later begreep ik dat dit uit het schots voortkwam.

Bij Theo op bord 5 zag ik dat Theo zijn d- pion had geruild tegen zwarts e pion. Mijn tegenstander speelde f4 gespiegeld Hollands waar ik gelukkig bekend mee ben. Bij Erik zag ik een soort damegambiet op het bord staan. En ook bij Cor kwam er een damegambiet, aangenomen deze keer.

Na dik half uur had Gerrit nog niet gerokeerd, maar wel zijn f-, g- en h-pionnen op de 4e rij gezet in een zwaar koningsoffensief. Frans had een open a-lijn voor zijn toren gecreëerd en de mogelijkheid zijn tegenstander een dubbelpion te bezorgen, het zag er nog rustig uit. Tom had een mooi paard op f5 (dit is een pion waard, dus stond al virtueel een pion voor) en de koning van de tegenstander was naar h8 gejaagd. Bij Slavik had nog niemand gerokeerd. Slavik zou lang kunnen rokeren, maar de tegenstander kon dit nog niet, een plus voor onze speler dus.

Bij Theo hadden al 4 lichte stukken het bord verlaten. Theo moest nog rokeren en er leken tactische problemen voor hem te zijn. Zijn tegenstander was 'Sokul', een jonge ratingloze speler die op het PK goed gespeeld had en zeker in de 2e klasse thuishoort. Zelf had ik net een potentieel valletje door dubbelaanval voorkomen. Mijn tegenstander knikte steeds heel goedkeurend als ik mijn zetten deed, ik wist niet of dat goed of slecht nieuws was. Erik had intussen de zwarte koningsstelling verkruimeld en 2 mooie centrale torens. Cor had de mogelijkheid om 2 kanten op te rokeren, maar kon ook dameruil forceren.

Na 1,5u had Gerrit opeens gewonnen. Dit door een fout van de tegenstander, oa dat deze (of Gerrit) niet op tijd realiseerde dat deze toch een mens was. Hoe dan ook, het punt was zeer welkom, en een goed herstel van de onfortuinlijke verliespartij van vorige keer.

Bij Theo waren er wat pionnen verloren gegaan en bij mij was de partij opeens heel tactisch geworden. Ook bij Erik zag ik trucs aan beide kanten. en even later had hij gewonnen. Volgens eigen zeggen met fouten en kansen over en weer. Cor had een plus pion weten te scoren.

Richting half 11 had Theo moeten opgeven. Frans had een stuk meer maar tegenstander had een mooie vrijpion op a5. Tom had een licht stuk moeten inleveren tegen een pion. Ook bij Cor was de mooie stand verloren gegaan en stond hij in een loper eindspel met symmetrische stelling 1 belangrijke pion achter. Slavik stond intussen een vol paard voor en had de kans dames te ruilen. Hij besloot nog even te wachten. Uiteindelijk gebeurde dit toch en tegenstander was kansloos in het eindspel, puntje voor ons. Mijn eigen pot had ik groot tactisch voordeel verloren laten gaan en in tijdnood kon ik alleen bedenken af te wikkelen naar een gunstig, maar langdurig eindspel met torens en paarden. Mijn tegenstander echter liet zich toen eenvoudig mat zetten en met 5 minuten tegen half uur was ik daar erg blij mee.


,

De 3 laatste partijen waren Tom, Cor en Frans. We hadden al 4 punten binnen, dus een halfje zou genoeg zijn voor de teamoverwinning. Tom en Cors partijen zagen er ernstig uit. Cor had in verloren stand besloten door te vechten omdat hij toch op zijn lift moest wachten. Eerder had hij nog wel eens remise geforceerd door pat, maar deze tegenstander handelde alles professioneel af, helaas. Tom
probeerde nog op eeuwig schaak te spelen met stuk achter, en na een hoop verwikkelingen moest hij toch opgeven. Frans had het stuk voorsprong moeten opgeven tegen de vrijpion, maar had wel nog steeds een pion meer in een loper-paard eindspel. Hij had al geprobeerd om de team overwinning veilig te stellen met een remise aanbod, maar de tegenstander werd door de teamleiding gedwongen door te spelen. Uiteindelijk viel door zetherhaling toch de remise, en daarmee overwinning voor ons!

Het kwartje viel de goede kant op deze keer. Met 3½, 4, 4½ punten in onze partijen is het duidelijk dat ieder bord beslissend kan zijn. Voorlopig zijn we weer even uit de degradatiezone.

Jaco Arkesteijn

2014-12-08
 DSC 71572-DD 615893½-4½ 
1A.W. ter Mors1755-G. Horst16570-1 
2J. v/d Donk1742-F.F. van Kampen1638½-½ 
3C.C.W. Leentvaar1652-T. Vokurka16241-0 
4A. Davazdahemami1579-V. Koval 0-1 
5V. Sukul -T.J.M. van Vorselen16041-0 
6L. van Reede1459-J.P. Arkesteijn15570-1 
7R. Scherpenisse1414-E. Frima15220-1 
8H. Zonderland1400-C. Tesselaar15191-0 

Berichten: