Nieuws

28 Februari 2015:
DD Lok Dresden 2: 3½-½

Eerst de partij van Jan Joost uit de 4e ronde, waarvan vooral het begin interessant was:


,

 
Zoals elke ronde werd ook deze luisterrijk geopend door een bandje af te spelen van een stelletje herrieschoppers die een krijsende dame begeleiden. Wellicht dat de jeugd dat kan waarderen, maar dit is nu eenmaal een seniorentoernooi. Lok Dresden 2 bestond uit voormalige medewerkers aan het Dresdener tramwezen en er was ons veel aan gelegen ze grondig uit de rails te laten lopen, want het zou weleens de laatste zwakke tegenstander kunnen zijn.

Erik (4) was het eerste klaar. Hij kreeg met zwart in het Siciliaans al spoedig aanval die zijn tegenstander aanvankelijk nog wel wist te pareren, maar een uiteindelijk iets te laat gezien mat werd hem  noodlottig.

Jan Joost (2) had aanvankelijk met veel succes de Keresaanval (1. d4 e6 2. c4 Lb4+) in de strijd gegooid. Hij speelde echter ten koste van een pion op koningsaanval waar hij ook een gezonde pion had kunnen winnen. De aanval stokte, waar de tegenstander pionnetjes bleef eten maar  ten slotte kon nadat zijn tegenstander een paar keer niet doorbeet - Jan Joost zich nog net met een fantastisch koningsmars redden via een afgedwongen zetherhaling.

Zelf (3) had ik aan een orthodox damegambiet een voordeeltje overgehouden, dat na langdurig manoeuvreren vaste vormen begon aan te nemen in de vorm van een koningsaanval die mat opleverde.

Ronald (1) was wederom het langst bezig. Hij bestreed het konings-indisch op de van hem bekende manier: de loper op g7 monddood maken, oprukken op de damevleugel en materiaal meepakken toen de zwarte stelling compleet geruïneerd was. Een modelprestatie!

Morgen krijgen we Zweden 1 te bestrijden. Inderdaad een sterke tegenstander waar we ons beste beentje hard nodig zullen hebben om voor te zetten.

Henk Happel 

Berichten: