Nieuws

03 Maart 2015:
SK 1912 Ludwigshafen DD 1½-2½

Eerst de partij van Etrik uit de 7e ronde:


,

Een stevige tegenstander, niet te vermijden na de zege in de vorige ronde. Als voorbereiding begint ons team graag met een stevig ontbijt, maar daar is de laatste dagen iets raars mee. Vanaf het begin is er voor ons een tafel gereserveerd vlakbij de heerlijkheden van het royale buffet. Maar die is inmiddels door de Russen geconfisceerd. Waarom? Psychologische oorlogsvoering, had Poetin aan de Krim niet genoeg? Wie zal het zeggen. Vandaag waren er dan wel geen Russen, maar hun taak was overgenomen door een schimmig vrouwencomité zodat de transportlijnen van buffet naar ontbijtbord lang bleven. Het heeft ons er niet van weerhouden krachtig op te treden.

Dat sloeg in de eerste plaats op Jan Joost (2) die weer het Hollands in de voorhand speelde en een stelling als een mijnenveld opbouwde, die veel van beide spelers vergde. Te veel voor de Duitser die alle complicaties meer uit elkaar kon houden, materiaal inboette en verloor. Voor Jan Joost een goed herstel na wat mindere laatste ronden en voor het team kwam het precies op tijd.
Ronald (1) stelde zich weer solide Spaans op en kwam kort daarna remise overeen.

Zelf (3) dacht ik de openingsmoeilijkheden van het Hollands aardig overwonnen te hebben, maar dat viel tegen. In een moeilijke stelling offerde ik een stuk. Het idee was misschien nog wel goed, maar de uitvoering drastisch verkeerd en daarmee was de stand weer in evenwicht.

Inmiddels stond Erik (4) echter al enige tijd gewonnen. Hij liet zich niet door de rariteit 1. e4 Pc6  uit het veld slaan, offerde spoedig een pion en creëerde daar meer dreigingen mee dan zwart kon pareren. Hij won een stuk en hoewel zwart nog lang tegen spartelde  ook de partij. Bovendien is Erik nu de topscorer van ons team.

Door deze overwinning staan we voorafgaand aan de laatste ronde op 10 matchpunten uit 8 wedstrijden. Zelfs als we de laatste wedstrijd verliezen maar dat zijn we niet zomaar van plan - eindigen we boven de 50% en dat is meer dan we op grond van onze Elo mogen verwachten.

Inmiddels is de paring voor de laatste ronde bekend: we mogen tegen Zwitserland. Daar valt dus nog een Alpje te knakken.

Henk Happel

Berichten: