Nieuws

14 Maart 2015:
Promotie 4 - DD 6: DD 6 presteert beter onder druk!

Afgelopen dinsdag gingen wij op bezoek bij Promotie in Zoetermeer. Zij hebben een nieuwe locatie gevonden voor de HSB wedstrijden. Ze zitten nu in een verzorgingscentrum bij de Azieweg. Een heel moderne ruimte met een leuke bar waar we ook redelijk gebruik van hebben kunnen maken.

De verwachtingen waren van te voren niet hoog gespannen, aangezien Promotie 4 koploper was en slechts 1 keer niet gewonnen had. Wij moeten met moeite onze puntjes bij elkaar sprokkelen, dus het idee was om in ieder geval zoveel mogelijk bordpunten te scoren. Caspar Sterk was zo vriendelijk om onze personele problemen op te lossen, en debuteerde in DD 6 en de HSB.

Voor de partij bleek dat eerste bordspeler Gerrit bijzonder zijn best had gedaan om op tijd op de goede locatie te zijn. Zo was hij als enige gaan fietsen, en had hij ook dagen van te voren al het terrein verkend in Zoetermeer om vooral niet verkeerd te rijden! Hierbij had hij een lekke band gekregen en dit gaf problemen met bandenlichters, gebroken sleutels, slaapzakken en slapen op ongewone locaties! Meer info bij Gerrit. In ieder geval gaat de prijs voor team inzet wat mij betreft naar Gerrit.

Op het 8e bord speelde Casper met zwart de Pirc. Dimitri speelde op 7 zoals vaker koningsgambiet en de tegenstander accepteerde het offer. Ik speelde op 6 en er kwam een gesloten Siciliaan met koningsfianchetto voor wit. Op 5 kreeg Theo de Pirc tegenover zich. Op 4 speelde Tom ook een gesloten Siciliaan, heel gesloten zelfs met c5, e5. Op 3 speelde Frans waarbij het leek of Frans dame gambiet speelde, maar de tegenstander daarop reageerde met alweer Pirc. Ruben speelde op 2 en er werd een soort Réti gespeeld. Op 1 speelde Gerrit een soort poco a poco...

Na een uurtje had Casper een pionnetje weten te scoren en de stelling van zijn tegenstander zag er verrommeld uit. Bij Dimitri een onduidelijke stelling met beide luchtige koningsstellingen en niet ontwikkelde damevleugels. Ik had zelf inmiddels een pionnetje kunnen pakken maar de stelling was nog onduidelijk. Bij Theo waren de dames eraf gegaan. Mogelijk een zwakke centrum pion voor de tegenstander. Bij Tom was er nog geen pion af en Tom had 5! pionnen op de 5e rij gekregen. Bij Frans had de tegenstander een dubbele paardaanval op een zwakke pion, maar alles leek nog verdedigbaar. Bij Ruben zal ik een beetje vlakke stelling zonder dames, de tegenstander had 2 mooie centrale paarden. Bij Gerrit was er nog maar een licht stuk geruild. De tegenstander had een torenbatterij op de f-lijn, maar Gerrit had het aangevallen pionnetje goed verdedigd.

Na een uurtje of 2,3 was Caspers bord opeens leeg. Kennelijk had hij remise gespeeld. Later bleek dat hij eerst beter had gestaan, dit voordeel weer had weggegeven, en na 2 remiseabiedingen dit geaccepteerd had. Een keurig resultaat in een debuutpartij. Dimitri was in een eindspel gekomen met een paard meer + torens, maar het zag er nog niet automatisch gewonnen uit. Ook ik was in het eindspel gekomen van lopers + torens met pion meer. Ook dacht ik nog positionele voordeeltjes te hebben. Bij Theo zag ik een mooie loper tegen een slechter paard, en Theo lijkt iets actiever te staan met de torens er nog op. Geen gelopen race. Bij Frans weinig pionnen en ieder 4 stukken op het bord, ingewikkeld... Bij Ruben was de vlakke stelling inderdaad tot remise vervlakt. 2 halve punten zijn binnen. Op Gerrits bord was een ongelijke situatie ontstaan waarbij Gerrit 2 T + loper tegen Dame + paard en aantal extra pionnen moest zien te verdedigen. Sowieso lag het initiatief bij zijn tegenstander.

Tegen 2300u was Dimitri 's partij vereenvoudigd tot toreneindspel met alleen Dimitri nog 2 pionnen en vijandelijke koning afgesneden. Dit zou gewonnen moeten zijn. Mijn partij was opeens onverwacht snel afgelopen. Mijn tegenstander wilde eerst actief gaan verdedigen, maar besloot een zet later toch de toren in zijn eigen stelling terug te zetten. Dit leidde tot problemen en toen ik nog een pion dreigde te pakken gaf hij op. Hiermee hadden we als team 2 punten binnen. Bij Theo een ingewikkelde taaie stelling waarbij alle stukken en pionnen elkaar leken aan te vallen. Theo begon een beetje in tijdnood te komen. Bij Tom zag het er goed uit. Hij had nog een half uur tegen de tegenstander 5 min. Hij had een mooie centrale pionnenwals die klaar stond over de tegenstander heen te walsen. Dit gebeurde later ook en de tegenstander offerde een licht stuk en probeerde met overgebleven pionnen nog iets te bereiken. Maar Tom bleef cool, en kiepte rustig de diverse dreigingen. Uiteindelijk werd het toreneindspel binnengesleept. In de tussentijd had Dimitri zijn toreneindspel ook verzilverd, na de nodige tactische problemen. Het ongelofelijke was gebeurd: We hadden de 4 punten binnen!


,

Er waren nog 3 borden over: Gerrit, Frans en Theo. Een half punt zou genoeg zijn voor de overwinning. Bij Gerrit zag het er in alle opzichten zorgelijk uit. En enige tijd later moest hij ook opgeven. Frans en Theo bleven lang spannend. Frans had in een toreneindspel een pion meer, en Theo had nog steeds een evenwichtige moeilijke stelling, maar toenemende tijdnood. Uiteindelijk ging hij door de klok in een misschien? houdbare stelling. Frans wist uiteindelijk een winnende variant te vinden, en hiermee was de wedstrijd voor ons binnengehaald.

Stonden we voor deze partij nog in degradatie gevaar, nu zijn we zeker van continuering in klasse 2a. We hebben nu zelfs kansen 4e te worden. Veel teams zitten dicht bij elkaar. Volgende keer tegen de hekkesluiter. Bij winst kunnen we in het 1e rijtje eindigen...

Jaco Arkesteijn

Berichten: