Nieuws

18 Maart 2015:
Petje af voor de oude mannen van DD 4

DD 4 draait dit jaar uitstekend mee in de competitie. Helaas werd de laatste wedstrijd met nipte cijfers verloren, waardoor het zicht op een mogelijk kampioenschap achter de horizon leek te verdwijnen. Gisteren werd dé wedstrijd van het seizoen gespeeld tegen de koploper Rijswijk 2. Met nog slechts een theoretische kans op het kampioenschap, Rijswijk moet de beide nog te spelen wedstrijden verliezen, DD4 moet ze winnen, werd gisteren in het rustieke Rijswijk de strijd aangebonden. Het werd een zinderend gebeuren wat door onze mannen in hun voordeel werd beslecht. Het was spannend tot het laatst. De uitslag: 5-3 voor DD.

Ondanks het bijna-verbod van de teamleider een remise te accepteren of zelfs maar voor te stellen, werd de score geopend met een remise. Foppe-Jan Montsma wilde een remise-voorstel accepteren. Hij stond iets minder en zijn conditie was belabberd. Een fronsende blik kon hem niet vermurwen. Remise na 17 zetten en een vol bord. Naspelen toonde zijn gelijk aan.

Daarna liep het schip met de gouden eieren binnen. Achter elkaar werden 3 overwinningen genoteerd. Wim Reimer, speelt het hele seizoen al uitstekend, had uit de opening veel ruimte en activiteit van zijn stukken binnen gehaald. De technische afwikkeling, leek een routine klus. Jaap van Eesteren meldde even later dat zijn tegenstander een vork had toegelaten, wat hem een stuk opleverde en overgave. Er leek op dat moment niet zoveel aan de hand. Wim Vink ving een onvoldoende onderbouwde aanval van zijn tegenstander op, en rolde vervolgens de onsamenhangende stelling van zijn tegenstander, die ook nog in grote tijdnood verkeerde, op vakkundige wijze op.

We stonden 3 punten voor en hadden nog slechts 1 punt nodig uit de resterende 4 borden. Wij hadden het idee dat dit geen onmogelijke opgave was. Hoewel, sommige borden stonden op instorten en waar we beter stonden was tijdnood in zicht. We waren nog lang niet zeker, maar dit moest toch kunnen?  

Alex Terluin had vanaf het begin erg veel druk op zijn koningstelling en ik stond er verbaasd over dat hij nog zo lang overeind bleef. Een doorgebroken pion in een ver uitgedunde stelling, was uiteindelijk de druppel die hem deed bezwijken. Peter Kievoet kwam rampzalig uit een schijnbaar iets te nonchalant gespeelde franse opening. De hele partij stond hij op instorten, maar door hardnekkig verdedigen wist hij er toch nog een remise uit te slepen. Het voelde als een overwinning. We hadden 4 punten en nog 2 borden onderweg.

Adri Voermans had een aanval, maar zijn tegenstander had een doorbraak. De dames waren al van het bord en Adri’s lichte stukken konden onvoldoende uitrichten. De doorbraak gaf de doorslag. Wel een mooie partij.

Frans Engering had halverwege een pion binnengehaald en was overgegaan naar een koningsaanval, waardoor de koning van zijn tegenstander midden op het bord kwam. Volgens enkele wijsneuzen had hij toen mat kunnen geven, maar dat moet je maar zien met tijdnood in aantocht. Het werd nog een spel van de visser die de hevig tegenstribbelende vis met een niet zo’n dikke snoer aan zijn hengel op de kant moest krijgen. Het lukte en daarmee was de overwinning een feit.

Complimenten voor de pensionado’s en de niet-pensionado’s van DD 4. Er resteert nog één wedstrijd. Ik blijf nog hopen op een kampioenschap. Het was in ieder geval een mooi schaakavondje daar in het rustieke Rijswijk.

Max van Herpen

Berichten: