Nieuws

20 April 2015:
Botwinnik 3 DD 6: Eerste rijtje gehaald!

Afgelopen woensdag moest DD 6 de slotronde spelen tegen Botwinnik 3 in Zoetermeer. Dit was, zoals gebruikelijk een gemeenschappelijke slotronde met alle 2e klasse HSB teams in een gebouw, het stedelijk lyceum, een gigantisch complex. Rondom dit gebouw hebben planologen zich weer eens uitgeleefd, en is zodoende de gangbare toegangsweg verdwenen en moet je ver weg parkeren. Hierdoor waren ik en Raf (DD 7) wat te laat. Op de zoektocht naar de ingang konden we nog een dwalende heer Smallenbroek op sleeptouw nemen die ook zoekende was.

Binnen bleek dat DD 6 nog al begonnen was maar nog 3 lege borden had. Gelukkig was Gerrit Horst als toeschouwer deze keer meegekomen en kon het 3e bord bezetten. Zelf nam ik onder grote druk van de wedstrijdleider per ongeluk plaats op het 5e bord, hoewel het 4e gepland was. Tom's GPS (tomtom) had het ook niet kunnen vinden, maar nadat hij en Dimitri binnen waren was de boel weer compleet.


Na een half uurtje de eerste inschatting: Bij Ruben op bord 1 met wit is de stelling al aardig uitgedund. Beiden hebben 2 torens, en paard tegen loper. Slechts 1 pion is aan beide kanten verdwenen. Het ziet er nog vlak uit. Bij Frans op bord 2 is zijn koningsstelling verrommeld, de g pion is verdwenen. Geen van de spelers heeft nog gerocheerd. Bij Gerrit op 3 is er een nog evenwichtige stelling met slechts 1 pion geruild. Bij Dimitri op 4 zijn beide spelers niet gerocheerd. Dimitri heeft 2 gaten in de stelling op c5 en e5. Bij mijzelf op 5 komt er een wolga gambiet op het bord. Mijn tegenstander speelt dit erg langzaam, waardoor ik in de opening alweer mijn tijdtekort inloop. Ik besluit om het gambiet met contragambiet te beantwoorden en geef de pion dus weer terug op a6.

Erik op 6 heeft een brutale pion op f4 weten te krijgen, en is er lichte strijd om de d-lijn. Theo's  tegenstander heeft nog niet gerocheerd en staat wat gedrongen. Cor's tegenstander heeft een vervelende loper op h6 in Cor's koningsstelling geplaatst, en een röntgenpenning naar Dd8. Toch lijkt er nog niet veel aan de hand.

Tegen half 10 heeft Ruben al remise en zelfs al de partij geanalyseerd met zijn tegenstander. Naar eigen zeggen zat er verder niets meer in. Mijn eigen tegenstander speelt thematisch de c pion naar c4 toe. echter op het verkeerde moment en ik kan de pion op halen. Daarna word de partij tactisch ingewikkeld met fouten van beide kanten zoals ik thuis zag, maar ik kan de plus pion houden.


Bij Erik is een paard-loper eindspel ontstaan. mogelijk erg strategisch voor kenners. Na enige tijd word een remise aanbod van Erik aangenomen. Cor moet een koningsaanval ondergaan en staat gedrongen. Er lijken griezelige paard-dame combinaties te zijn, maar Cor kiept alles en het word remise.

Frans moet een ver opgestormde pion op d6 tegenhouden, is deze zwak of sterk? Uiteindelijk schat Frans het eindspel beter in en wint de partij. Gerrit heeft intussen verloren en is onvindbaar. Voorafgaand had hij zich vermaakt in het centrum van Z'meer en van de zon genoten, misschien teveel?

Mijn partij eindigt met een tactische fout van mijn tegenstander in het eindspel. Hij verliest zijn loper en de partij. Op dat moment hebben we 4 punten, genoeg voor remise. Dimitri en Theo spelen nog. Bij Dimitri een redelijk dichtgeschoven pionnenstelling  en dames. tijdnood voor Dimitri. Beide partijen kunnen moeilijk door de stelling komen. Er wordt tot remise besloten. Bij Theo ziet het het goed uit, en ook de klok lijkt onder controle. Hij had zijn goede stelling om weten te zetten in kwaliteitswinst en het lijkt een kwestie van kiezen uit de mooie mogelijkheden. Zijn tegenstander geeft uiteindelijk gewoon op.

Hiermee hebben we keurig met 5-3 gewonnen en eindigen we mooi als vierde in het eerste rijtje! Meer had er ook  niet ingezeten met onze 27½ bordpunten. Nummer 3 promotie4 heeft er 35½.

Jaco Arkesteijn

Berichten: