Nieuws

30 September 2015:
WSC 5 DD 6: 4-4

Afgelopen maandag mocht DD 6 zijn eerste partij spelen in het Westland. DD 6 zal dit seizoen gaan spelen met 3 nieuwe spelers te weten, Hans Smallenbroek, Martijn ten Hove en Casper Sterk. Het enthousiasme aan het begin van het seizoen was groot, niemand zegde af, en zodoende viel het lot op Casper om de 1e keer niet mee te spelen.

Cor, Erik en ik waren ruim op tijd afgereisd naar 's Gravenzande alwaar het grote gebeuren zou plaats vinden. Zelfde locatie als het druiventoernooi, dus dit kon niet missen. Echter daar aangekomen was het verdacht stil voor een schaakgelegenheid en bleek dat we toch in Naaldwijk moesten zijn. In totaal hadden we 3 auto's tot de beschikking en verrassend snel waren we verhuisd en slechts een kwartier later konden we beginnen, zonder tijdstraf. Waarschuwing voor andere teams: WSC heeft veel speellocaties, die ook nog verhuizen!

De volgende situaties kwamen op de borden: Bij mijzelf: een Slavische partij, met een soort Cambridge Springs grap erin. Bij Gerrit had de tegenstander met d4 geopend en was de stelling al ver buiten de boekjes beland. Martijn kreeg tegen de enige dame in het gezelschap een Philidor. Hans speelde een Koningsindische pot. Frans speelde een koningsfianchetto met paarden op d2 en f3. Erik had zijn c pion tegen de b pion geruild, na later bleek uit een orang-oetang (de Bokito in DD termen). Theo kreeg een Scheveningse Siciliaan op het bord. Cor had zijn koning gefianchetteerd en had op de damevleugel met pionnen de aanval ingezet.

Mijn tegenstander bleef maar goede zetten doen en na enige tijd was ik goed in het defensief gedrongen. Ik had het gevoel dat ik precies zijn ideale spel speelde. Gerrits tegenstander had lang gerokeerd, Gerrit zelf niet en de stelling zag er chaotisch uit. Bij Martijn zag het er nog evenwichtig uit. Ook bij Hans leek het gelijk op te gaan. Bij Frans had de tegenstander een pion meer, maar die leek op vallen te staan. Bij Erik zag ik een licht stuk meer op het bord staan, al vroeg in de partij, later bleek dat de tegenstander zich had laten pennen met een loper, en dat Erik met een pionnetje de penning had kunnen verzilveren. Bij Theo hadden beide partijen nog niet gerokeerd en zag de stelling er tactisch ingewikkeld uit, met actieve dames. Cor was bezig om te proberen de b-lijn te veroveren, en de stelling zag er rustig uit.

Weer wat later zag ik naast me dat Gerrit had moeten opgeven. Er stond nog veel materiaal op het bord, in grote chaos. Hij kreeg nog wel een compliment van de tegenstander over goede verdediging. Zelf had ik onder grote druk een combinatie over het hoofd gezien en een centrale pion verloren. Martijn had een paard op e7 in de zwarte stelling weten te plaatsen. Bij hans had de tegenstander een sterk centrum opgebouwd. Frans had een geïsoleerde pion op d4 die zwaar onder druk stond. Erik was bezig zijn stuk meer uit te buiten. Theo had via een halfopen a lijn een pion onder schot genomen. Cor had aanvalsplannen bij de koning met Dame en paard, zijn tegenstander had een batterij naar e6 opgezet.

In mijn partij had ik weer een pion teruggewonnen doordat mijn tegenstander een combinatie niet had gezien en kwam ik zowaar iets actiever te staan, met gelijk materiaal. echter met 5 minuten tegen een half uur, durfde ik niet meer voor winst te gaan en heb ik op zetherhaling aangestuurd, remise. Bij Martijn was er een tactische stelling op het bord met dames en paarden, na een paar remise aanbiedingen door Martijn werd dit geaccepteerd. Bij Hans was er een dame eindspel op het bord waarbij de tegenstander ook nog een pion had. Maar hans is wel eindspel liefhebber en wist dit remise te houden. Bij Frans die als laatste aan het spelen was bleef het lang spannend. De stukken werden in snel tempo allemaal afgeruild tot er een pionneneindspel overbleef met gelijke aantallen. Dit werd door Frans vaardig gewonnen en daarmee konden we net de team remise binnenhalen! Ergens tussendoor had Eriks tegenstander opgegeven, dit was onze 1e winstpartij. Bij Theo was de partij ook in remise geëindigd. Bij Cor was er een loper, paard en pionnen eindspel ontstaan, waar ergens iets fout ging, waardoor de partij werd verloren. Twee aan elkaar gewaagde teams en een spannende avond met acceptabel resultaat!

Jaco Arkesteijn

2015-09-28
 WSC 51576-DD 615874 -4  
1J. van Leeuwen1701-J.P. Arkesteijn1678½-½ 
2F. v/d Gaag1624-G. Horst16481-0 
3R. Merle1591-F.F. van Kampen16670-1 
4L. Kemeling1538-J.C.J. Smallenbroek1586½-½ 
5A. Valstar1617-R.J.M. ten Hove1573½-½ 
6H. Haisma1593-E. Frima15250-1 
7G. Zuyderwijk1447-T.J.M. van Vorselen1560½-½ 
8C.M. v/d Wal1496-C. Tesselaar14561-0 

Berichten: