Nieuws

10 November 2015:
DD 4 – Bobby Fischer/Wassenaar 1: 5½-2½

DD 4 heeft zich keurig hersteld van de eerste nederlaag in de competitie door met dezelfde cijfers waarmee verloren was, de wedstrijd tegen Bobby Fischer/Wassenaar te winnen. 2 Nederlagen, 1 remise en 5 overwinningen! De oogst was wat groter dan het er de hele avond uitzag.

De nederlagen waren voor Adri Voermans en Ruud van Manen. Adri speelt op bord 1 en dat lijkt net een maatje te groot. De teamleider moet eens goed te raden gaan, of hier iets aan kan worden gedaan. Adri kwam vanuit de opening gedrukt te staan, verloor een klein beetje materiaal (kwaliteit?), maar daarmee leken zijn stukken aan activiteit te hebben gewonnen. Ik kreeg nog enige hoop, maar tevergeefs, zijn tegenstander won nog een stuk. Over en uit.

Ruud van Manen kwam veel te laat achter het bord, zat met zijn telefoon te spelen, las een schaaktijdschrift, was veel van het bord, speelde a tempo naar een verloren stand. Kortom het sloeg nergens op. De teamleider beraadt zich.

De remise was voor Wim Vink. Zijn tegenstander toonde groot respect voor Wim. Na de opening en nog enige verwikkeling werd snel tot remise besloten.

Rest ons nog de overwinningen. De eerste was voor Frans Engering. In een voorbeeldig Siciliaans partijtje met 2. c3 werd snel e5 veroverd, de stukken op de koningsstelling gericht en mat gegeven.

–
,

Remko de Waard speelde tegen het Frans de Chatard variant. Spoedig was zijn dame op f7 ingeslagen, kon zijn tegenstander niet meer rokeren en er leken nog veel meer ongemakken aanwezig. Het leek weldra gedaan, maar Remko moest toch nog erg lang zoeken naar de overwinning, die overigens geen moment in gevaar leek.

Ook Erik van der Graaf had spoedig een overweldigende stelling. Met 2 pionnen meer en de stukken toch voornamelijk in de aanvallende stand leek het een kwestie van eenvoudige afwikkeling. De pionnen waren echter dubbelpionnen en de stukken konden niet de finale kaakslag toebrengen. Uiteindelijk moest er 2 keer worden gepromoveerd, maar toen was het toch echt uit.

Mark van Iersel leek de hele partij net een klein beetje beter te staan. Er werd scherp gespeeld, beiden speelden tactisch met verschillende matdreigingen. Toen het bord op 2 torens en enkele pionnen na leeg was, bood zijn tegenstander remise aan, maar dat was nadat hij net de verkeerde zet had. Mark wees het voorstel af en haalde het volle punt binnen.

Peter Zwolsman behaalde de mooiste overwinning van de avond, naar mijn mening. Hij schreef: “Na de opening (klassiek gesloten Spaans) kwam ik in problemen en verloor een pion na 21 zetten. Maar na Dameruil bleken mijn stukken veel actiever dan die van de tegenstander en dat resulteerde in winst van een kwaliteit op de 30e zet. Na ruil van een paar pionnen en een toren stond er na 40 zetten een eindspel KT+3p contra KL+4p op het bord en dat wist ik te winnen, opgave op de 59e zet. Ik zal dit eindspel inzenden voor de Eindspelhoek op de website.” We zullen dus nog even geduld moeten hebben, maar ik geloof dat dat eindspelletje een knappe prestatie was.

–
,

Ga zo door mannen! (behalve die ene dan)

Max van Herpen

Berichten: