Nieuws

12 Januari 2016:
DD 4 was wederom niet voor de poes!

Jammer toch dat we onze eerste wedstrijd van de competitie tegen Schaakhuis hebben verloren. Dan zou de positie in het klassement heel anders zijn geweest. Maar niet getreurd, het gaat heel goed met DD 4. De laatste wedstrijd tegen Pomar werd met 6½ tegen 1½ gewonnen. Daarmee wordt de derde plaats bezet in de competitie. De kansen op een kampioenschap zijn, gegeven het nog steeds ongeslagen Schaakhuis, miniem. Maar je weet natuurlijk nooit.
De overwinning op Pomar kwam tot stand door 5 overwinningen en 3 remises. De uitslag zou kunnen doen vermoeden dat het een makkie was, dat was het zeker niet. Er werd op een aantal borden snoeiharde gevechten gevoerd, die gelukkig meestal in ons voordeel uitpakten.

Laat ik de partijen een voor een de revue passeren, te beginnen bij de remises. Wim Vink speelde tegen naamgenoot Cees Vink, en kwam behoorlijk onder druk te staan. Het zag er vanaf het begin naar uit dat de koningsstelling het niet zou redden. Hij verloor 2 pionnen en vluchtte met de koning bijna naar de overzijde en slaagde er vervolgens in met pat uit de strijd te komen. “Ik doe nog af en toe wel eens een slim zetje.”, sprak Wim na afloop.

Peter Zwolsman kwam beter uit de opening, had een sterke aanval, maar kon die door sterk tegenspel van zijn tegenstander niet in winst omzetten. Dat die er wel ingezeten had, werd hem na afloop door een van zijn medespelers voorgespeeld, jammer.

Frans Wentholt had voortdurend het initiatief, en op het laatst ook een pion meer, maar ook hij moest na lang peinzen berusten in een remise. Ook thuis bleek dat er niet meer in zat.

Wat de overwinningen betreft, werd de fraaiste partij van de avond, wat mij betreft gespeeld door Remko de Waard. Remko koos voortdurend voor initiatief boven materiaal, was met 2 paarden binnengedrongen in de vijandelijke linies, en zijn tegenstander deed in feite hetzelfde als tegenaanval. En soms leek het erop dat Remko niet alle complicaties had overzien en het initiatief moest afgeven. Het vrat tijd, maar de weg naar de uitgang werd gevonden. Er werd een stuk veroverd en toen was het uit.

Adri Voermans nam vanaf het begin met zwart het initiatief, in de slotaanval bleek hij zich achteraf te hebben verrekend. Maar gelukkig rekende zijn tegenstander op dezelfde manier en werd de winst geïncasseerd.

Frans Engering overliep zijn tegenstander min of meer, hij werd positioneel weggespeeld.
Mark van Iersel (met 4 uit 4 de topscorer van 1a HSB, gaat wat ratingpuntjes winnen) zag de stelling van zijn tegenstander geleidelijk aan steeds chaotischer worden. Tot op het moment dat chirurgisch werd ingegrepen met groot materieel voordeel of mat.

Erik van der Graaf speelde ogenschijnlijk een rustige partij, beide partijen bleven op hun eigen helft, maar toch werd er steeds een pionnetje bij de tegenstander gestolen. Toen hij er 3 minder had, geen enkel tegenspel en de overige partijen beëindigd, zag zijn tegenstander het nutteloze van voortzetting in en gaf op.

De teamleider kan niet meer dan zeer tevreden zijn en roept dan ook: Bravo mannen!

Max van Herpen

Berichten: