Nieuws

02 Juli 2016:
Wereldkampioenschap teams voor senioren (6e ronde)

Oranje 3 – DD: 1–3. De indeling waardoor wij tegen Oranje 3 moesten spelen betekende een soort broedermoord. De vorige ronde overkwam twee Oostenrijkse ploegen hetzelfde en die lieten zien hoe daar onder het genot van "Kaffee mit Sachertorte und Mozartkügeln" mee omgegaan kan worden: vier remises in een kwartier. Maar daar waren wij niet voor te porren. Want tussen onze teams heerste een prettige animositeit. Daarom was het voor DD wel een meevaller dat het een relatief gemakkelijke overwinning werd die bovendien vrij snel tot stand kwam.

Zelf (1) had ik snel remise toen mijn  tegenstander tegen mijn stonewall niet al te veel ambitie toonde, maar de stelling wel stevig vast liet lopen.

Erik (3) bracht ons aan de leiding. De damevleugel van zijn tegenstander leek niet erg solide en toen Erik met een paar flinke zetten daar een grote opruiming hield was het pleit ook snel beslecht.

Ronald (2) kwam met een mindere stelling uit de opening. In een gesloten koningsindische stelling moest hij zijn goede loper ruilen en compensatie was niet in zicht. Hij zat echter niet bij de pakken neer. Met een scherpe actie op de koningsvleugel brak hij de stelling open en zijn slechte loper kreeg weer lucht. In het eindspel bleek bovendien dat zijn koning veel actiever stond dan die van zijn tegenstander. Dit bleek genoeg voor de winst.

Alexander (4), die Foppe Jan Montsma als tegenstander had, speelde zoals gebruikelijk weer een heftige partij. Zo op het oog kwam hij niet goed uit de Engelse opening maar dat liet hij niet zomaar op zich zitten. Hij verloor/offerde een stuk, maar in het eindspel kreeg hij daar nog twee pionnen voor, waaronder een vrijpion op de 7e rij. Dat bleek uiteindelijk genoeg voor remise zodat deze ronde alle DD-ers (ook Foppe Jan voor Oranje 3) ongeslagen bleven.

Volgende ronde moeten wij tegen Zwitserland 1. Dat team heeft gemiddeld zo’n 100 elo-punten meer dan wij, dus echt gemakkelijk zullen wij het niet krijgen. Maar met het resultaat van vandaag achter de kiezen moet er wel wat mogelijk zijn.

Henk Happel

Berichten: