Nieuws

13 Oktober 2016:
DD 4 verliest van SHTV 2: 2½-5½

DD 4 is het nieuwe seizoen slecht begonnen. Allereerst moesten we aantreden met 3 invallers, overigens geen kwaad woord over deze heren, daarnaast bleek onze gemiddelde rating toch zo’n 100 punten lager te liggen. Dus het was werken met windkracht 8 tegen. Ik kan niet anders zeggen: ze hebben hun uiterste best gedaan, bravo!, maar het mocht niet baten.

De eerste die de vlag streek was Wim Vink, blijkbaar last van een fata morgana, dacht hij een stuk te verliezen en gaf op. Hij stond wel iets minder, maar toch te snel opgegeven.

Geleidelijk aan zag ik daarna de stand op de borden steeds wat minder worden. Slavik Koval was in een openingsvalletje getrapt, stond op de 3e zet eigenlijk al verloren, verloor een kwaliteit, maar Slavik slaagde er toch in een remise binnen te halen. Een knappe prestatie!

Frans Engering kwam wat minder uit de opening, had een wat beschadigde pionnenstelling, probeerde nog wat tegenspel te creeren, maar dat liep uit op niets. Toen zijn tegenstander een paard op het zwakke veld f4 kreeg, was het technisch gedaan en even later ook in het echt.


Bord 5: Baak, K. (rechts) Koval

Bord 7: Bovenlander Wentholt

Adri Voermans geeft voorafgaande aan de thuiswedstrijden altijd nog even training aan de zeer jeugdigen en heeft dan toch altijd iets over zich van: dit moet toch kunnen, laat maar zien dan. De eerste zet e4 kwam op het bord, terwijl hij altijd d4 speelt en had meteen het gevoel dat hij zich op het verkeerde been had gezet. Geleidelijk aan werd hij van het centrum gedrongen, verloor een pion en nog een, hield tot het bittere eind stand, hopend op een zwak moment van zijn tegenstander, maar dat kwam niet.

Gelukkig was er inmiddels een lichtpuntje opgekomen bij de partij van Stefan Boeters. Stefan speelde een geweldige partij tegen een tegenstander met een veel hogere rating.


,

Peter Zwolsman speelde een Franse partij, iets wat hem niet goed ligt, volgens eigen zeggen, tegen een jeugdtalent. In het begin leek Peter wat onder druk te liggen, maar hij wist dit toch om te draaien in een wat betere stelling, zag echter geen aanknopingspunten om tot een verdere aanval te komen en kwam remise overeen, wellicht blij dat hij dat Franse gedoe achter zich had.

Jan Kees Bartel moest op het laatste moment invallen en werd met lood in zijn schoenen op het hoge bord 3 gezet. Hij werd behoorlijk onder druk gezet, maar wist net voordat zijn tegenstander definitief binnenviel toch de zaak te redden door herhaling van zetten af te dwingen. Een felicitatie waard!

Frans Wentholt speelde de hele partij met een tamelijk vol bord en stond in mijn ogen vrijwel gelijk, misschien een ietsje minder. en toen kwam het aan op een tijdnood gedoe. In onderstaand fragment geeft hij aan dat de uitslag andersom had moeten zijn.


,

Het was een zeer onderhoudend avondje schaak, met een terechte uitslag. Ik wil de invallers bedanken voor hun grote inzet en de echte DD4-ers wil ik aanmoedigen, zo door te gaan. Het komt goed!

Max van Herpen

Berichten: