Nieuws

21 Oktober 2016:
DD 1 begint het seizoen met een overwinning en een nederlaag

DD 1 sloot de eerste wedstrijd voor de hopelijke terugkeer naar de eerste klasse KNSB af met een 5-3 overwinning op het sterker geachte Vianen/DVP. Voor deze wedstrijd hadden we de beschikking over onze buitenlandse grootmeester Sergey Fedorchuk, die om tactische redenen geplaatst was aan bord 3 en daar dan ook in een rustige positionele partij op gedegen wijze de overwinning behaald.

Aan bord 1 speelde Arie Werksma en bereikte in een eindspel van toeren en een paard tegen toren en paard met een pion meer remise, maar Martijn Otten aan bord 2 was minder gelukkig. Ten koste van twee pionnen verkreeg hij aanval op de vijandelijke koningsvleugel, maar tegenstander Odendahl wist de aanval af te slaan en kwam tot tegenspel dat in mat resulteerde.


,


,

Bij Lars Vistisen (bord 4) wordt in een partij waarin weinig aan de hand is na 15 zetten de vrede getekend, maar aan bord 5 trekt John van der Wiel na een moeizame strijd met toeren en paard en 5 pionnen aan beide zijden aan het langst eind.

De tegenstander van Gerrit Prakken (bord 6) posteert een hinderlijk paard op d3, maar Gerrit weet de zaken te nivelleren en bereikt remise.

Uitermate spannend verliepen de zaken bij Edgar Blokhuis aan bord 7, na een min of meer traditionele opening ontstaat een partij met wisselende kansen; een uiterst spannend eindspel wordt voor ons winnend afgesloten. Maar zoals later bij de analyse zou blijken had de Viaanse tegenstander op een bepaald moment de partij met mat kunnen beëindigen.

Bij Rogier van Egmond tenslotte aan het staartbord wordt het evenwicht in de partij niet verbroken en remise is een feit.

Hoe anders verliepen de zaken in de uitwedstrijd tegen Sas van Gent 2. Rogier van Egmond en Martijn Otten waren verhinderd en in hun plaats speelden de aan DD 2 onttrokken Jan Willem Koelmans en Theo van Orsouw.

Aan bord 1 trad ditmaal John van der Wiel aan. Een Caro-Kann geopende partij eindigt na gelijk opgaande strijd in remise.

Aan bord 2 krijgt Gerrit Prakken in een Meraner een zwakke geïsoleerde pion op e6. De stelling gaat zienderogen achteruit en Gerrit moet de strijd staken.

Arie Werksma (bord 3) heeft een dame als tegenstander en in een Siciliaans geopende partij  krijgt hij dankzij het loperpaar voordeel en wint.


,

Opvallend was de hevige tijdnood die zich aan borden 4 en 5 bij Lars Vistisen en Edgar Blokhuis aftekende. Bij Lars was deze zo ernstig dat hij 5 minuten overhoudt voor 23 zetten bij mindere stand. De partij gaat dan ook kansloos verloren.

Edgar heeft in een 1. d4 en 2. Lf4 geopende partij aanval op de koningsvleugel, maar deze slaat niet door. Er gaan twee pionnen verloren en mede door de tijdnood moet hij de strijd staken.

Bij Ron Dickhoff (bord 6) zijn de zaken positief. Ron krijgt in een Nimzo-Indiër voordeel in het eindspel, maar de tegenstander weet de zaken in evenwicht te houden en remise is een feit.

Droef was het optreden van de invaller Koelmans en van Orsouw aan de staartborden. Bij Jan Willem lijkt er aanvankelijk weinig aan de hand, maar in  het middenspel  komt hij twee pionnen achter zonder enige compensatie. Helaas gaat de partij kansloos verloren.

Theo, door een recente ziekenhuisopname wellicht in niet al te beste fysieke conditie, krijgt zienderogen een mindere stand. Een en andere resulteert tenslotte in een torenachterstand en in de nederlaag moet berust worden.

Een 6-2 nederlaag tegen op papier zwakkere tegenstander is een pijnlijke zaak, maar er wachten ons nog zeven wedstrijden en blijven vastbesloten te terugkeer naar de eerste klasse te realiseren!

Willem Reimer

Berichten: