Nieuws

19 November 2016:
DD 5 SHTV 3: 4-4

Afgelopen donderdag kreeg DD 5 SHTV 3 op bezoek. Op papier een tegenstander die te verslaan zou moeten zijn. Ik had zelf verwacht tegen Jan Verheijen te moeten spelen, een taaie speler tegen wie ik al een aantal keer had gespeeld, maar het bleek Ruben Wiegerink te worden, onze ex clubgenoot. Kennelijk had hij het schaakbord toch niet in de wilgen gehangen, en wij concludeerden vooraf dat wij nog nooit tegen elkaar gespeeld hadden, hoewel wij teamgenoten waren geweest.

Op het eerste bord hadden we invaller Frans Engering spelen, die geheel kosteloos door DD 6 was afgevaardigd. Na een half uur bleek Ruud nog niet aanwezig te zijn, en Hans Smallenbroek, (ook DD 6) kon gelukkig invallen. Echter na een uur kwam Ruud toch het pand binnen, kennelijk door een heftige regenbui geraakt. Hij vatte het sportief op en ging de vluggergroep versterken.

Op 1 speelde dus Frans Engering met zwart Siciliaans en kreeg het degelijke c4, e4 tegenover zich (Maroczy?) op 2 speelde Tom tegen een Hollandse verdediging met le7, en Tom koos al vroeg in de partij ervoor om de boel met d5 open te breken. Erik speelde op het 3e bord en kreeg een soort Catalaanse opstelling tegen zich, waarbij ik dacht dat hij iets beter stond. Op 4 was Hans Smallenbroek dus met een half uur tijd achterstand ingevallen en hij speelde guioco piano.

Zelf kon ik op 5 mijn favorite Siciliaan, Najdorf uit de kast halen. Zelfs een hele echte met e5, d6 pionnen. Jan Cees speelde ook iets Siciliaans, maar nu met wit, een soort Alapin. Toen ik bij Frans Wentholt keek, kon hij beide kanten op rocheren, terwijl zijn tegenstander al kort gerocheerd had, en een half open f-lijn had. Op 8 speelde Piet Hofstee ook een Siciliaanse pot met c4, e4. Het zag er van beide kanten heel theoretisch uit.

Na een half uurtje was mijn eigen partij spannend geworden. Ruben was over de c-lijn ah aanvallen, maar ik kon deze dreiging goed afwenden, waarna ik diverse dreigingen op de pion e4 had, alsmede een pion vork dreiging. Bij Frans Engering hadden de spelers nog niet gerocheerd en zag het er nog rustig uit. Tom had nog niet gerocheerd. Zijn tegenstander had een pionnenstorm van uit zijn eigen koningsstelling gelanceerd, en Tom had een megagoede loper om b2 staan.

Bij Erik stond de zijn pion op d5 onder druk, maar was nog verdedigbaar. Bij Hans zag ik 2 mooi lopers naar de tegenstanders koningsstelling kijken, die mogelijk later actief konden worden. Bij Jan Cees lijkt de tegenstander ruimte overwicht te hebben en onze spelers loper lijkt voorlopig ingesloten te staan op c2. Bij Frans Wentholt is de partij al heel spannend geworden, beide kanten dreigen met koningsaanvallen, mat dreigingen, alleen is Frans aan de beurt. Hij dreigt met D + T op de 1e en 2e rij binnen te vallen waar de koning geen echte goede verdediging heeft. Bij Piet heeft onze speler een ruimte overwicht, maar de tegenstander een sterk centraal paard.

Later is mijn eigen partij behoorlijk verkeerd gelopen. aanvankelijk had ik goede dreigingen en won ik een pion. Het plan was daarna om een pion vork te spelen, echter ik zag dat er een ontsnappings-tussenschaak was. Later bleek er nog zoiets in te zitten wat ik gemist had waardoor er opeens een eeuwig schaak in de stelling kwam. In een geforceerde poging om eeuwig schaak te voorkomen, verspeelde ik pion en stuk, en uiteindelijk de partij. achteraf gezien had ik geen mogelijkheid om de remise te voorkomen.

In de tussentijd hadden Piet en Frans Wentholt gewonnen. Bij Jan Cees zag ik een kwaliteit voorsprong, en een gezonde stelling. Tom en Hans waren als laatste aan het spelen. Bij Hans een eindspel, maar met te weinig materiaal, en de partij ging verloren. Bij Tom werd door de analisten gezegd dat het wel remise was, maar de tegenstander maakte een fout waardoor Tom met leuke truck pion h7, h8 kon spelen en de partij in zijn voordeel kon beslissen. Erik was uiteindelijk in een theoretisch T tegen T+P eindspel gekomen, in zijn nadeel. Hij kon zelf niet zeggen of dit nou nog remise was of niet. Uiteindelijk ging het in tijdnood verloren. In ieder geval staan we niet meer op 0 punten...

Jaco Arkesteijn

2016-11-17
 DD 51649-Schaakcombinatie HTV 316544 -4  
1F. Engering1622-B.X.A. Spierings17350-1 
2T. Vokurka1741-E. Olvers17121-0 
3E. v/d Graaf1712-R. v.d. Smitte 0-1 
4J.C.J. Smallenbroek1574-M. Tamminga16880-1 
5J.P. Arkesteijn1655-R.T. Wiegerink16520-1 
6J.C.K.W. Bartel1645-J. Verheijen16361-0 
7F. Wentholt1605-D.J. Lindhout15571-0 
8P. Hofstee1637-P. Sikkes15971-0 

Berichten: