Nieuws

05 December 2016:
DD 5 Rijswijk 3: Net halfje tekort

In de week waarin Magnus Carlsen zijn WK titel prolongeerde, mochten wij aanschuiven tegen Rijswijk 3 om ons, iets minder goede schaak, te presenteren. Vooraf waren er een hoop personele onzekerheden in het team, maar uiteindelijk bleken we zelfs in de basisopstelling te kunnen spelen. Na een kwartiertje ofzo zag het er zo uit:

Op het eerste bord speelde peter tegen een soort Catalaanse opstelling. Tom speelde op 2 en de stelling zal er al wild uit, Tom had nog niet gerocheerd. Op 3 speelde Erik, op de een of andere manier hadden ze de b tegen de d pion weten te ruilen. Ruud speelde op 4 en had agressief ingezet met de grand prix aanval. Kennelijk goed voorbereid, van toen ik langskwam speelde hij als reactie a tempo f5.


Arkesteijn M. Kraakman

P. Kraakman Van Manen

Zelf speelde ik op 5 en werd geconfronteerd met pf3 en c4 (bird opening?) waartegen ik een soort beton verdediging tegen opzette. Op 6 speelde Jan Cees een gesloten Siciliaan. Bij Frans op 7 zag ik Db6 en  en paard samen een tactische dreiging uitvoeren. Op 8 speelde Piet en hij had een soort stonewall defense opgezet.

Enige tijd later nam mijn tegenstander ruim de tijd voor zijn zet in een wat onduidelijke stelling. Bij Jan Cees zag ik een evenwichtige stelling met licht ruimte overwicht voor onze speler. Piet had opeens verloren na volgens eigen zeggen remise te hebben gemist. Ruud is het gelukt om de stelling van de tegenstander stevig te verrommelen en de tegenstander kan waarschijnlijk niet meer rocheren. Bij Tom is er een zware strijd met alle torens om een pion op de a lijn.

Weer later is het bij Ruud remise geworden. Ik hoor iemand zeggen: "ik geloof dat ik de storm heb overwonnen". Ook bij Jan Cees is het remise geworden. Zelf ben ik intussen in een gunstig eindspel gekomen met een pion meer. Bij Frans is er een eindspel op het bord met 4 lopers en 2 paarden. De tegenstander heeft uiteindelijk 2 vrije randpionnen en Frans heeft een vrije pion in het centrum.

Mijn partij loopt voortijdig tot een eind doordat mijn tegenstander een soort zelfmat geconstrueerd in slechte stelling.


,

Daarna is het heel spannend voor DD. Tom heeft net gewonnen. Peter en Erik zijn tot het laatst bezig. Peter heeft zijn tegenstander in tijdnood geduwd en heeft zelf een minuut of 6 meer. Peter besluit om een koningsaanval in te zetten en het lukt hem om alle zware stukken over de g lijn te concentreren. Echter zijn tegenstander is een bedreven snelschaker en weet de stelling redelijk dicht te houden. Uiteindelijk weet zijn tegenstander met geloof ik een venijnig dame offer tegen 2 torens ofzo (het ging heel snel) de partij naar zich toe te trekken. Ook de partij van Erik zag er goed uit. Een eindspel met ieder een toren en 3 tegen 1 pion in ons voordeel leek appeltje eitje, maar in tijdnood valt dit niet mee. Ik meende te zien dat onze speler met een pion schaakje de toren vd tegenstander kon pakken, maar misschien zag ik het verkeerd. Uiteindelijk gingen de plus pionnen verloren en werd tot remise besloten.

De afgelopen 3 partijen hebben we 3, 3½ en 4 bordpunten gehaald. Qua bordpunten spelen we net niet goed genoeg om ook de wedstrijdpunten binnen te halen...

Jaco Arkesteijn

2016-12-01
 DD 51681-Rijswijk 316303½-4½ 
1P. Kievoet1769-B. van Strien16880-1 
2T. Vokurka1741-T. Gallardo Banez14471-0 
3E. v/d Graaf1712-J.H. van der Tol1654½-½ 
4R.A. van Manen1686-P. Kraakman1825½-½ 
5J.P. Arkesteijn1655-M. Kraakman17331-0 
6J.C.K.W. Bartel1645-H. Knigge1520½-½ 
7F. Wentholt1605-F.J.H Lantzendörffer15810-1 
8P. Hofstee1637-E.R. van Dop15880-1 

Berichten: