Nieuws

21 Januari 2017:
RSC/Belgisch Park 2 - DD 4: 1½ - 6½

DD 4 behaalde afgelopen maandag een ruime overwinning bij Belgisch Park, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Peter Zwolsman verloor op bord 2 en Wim Vink speelde remise op bord 7, de rest won zijn partij. Laat ik de borden in volgorde van beëindiging nalopen.

Mehdi Vosooghi was het eerste klaar, al vrij vroeg. Tegenstander gaf een toren weg, de druk begon blijkbaar toe te nemen. Daarna duurde het vrij lang tot Foppe-Jan Montsma binnenliep. Geleidelijk aan steeds meer greep op zijn tegenstander gekregen, rondde hij af naar een gewonnen pionneneindspel. Montsma met 3 uit 3 en Vosooghi met 2½ uit 3 behoren tot de topscorers van hun klasse.

De volgende was Tom Vokurka. Twee keer ingevallen, twee keer gewonnen! Was de hele partij wel beter, zat voortdurend op het vinkentouw voor een koningsaanval, maar dat kwam er alsmaar niet van. Toen zijn tegenstander zijn h-pion offerde om tot een aanval te komen, liep hij iets te hard van stapel en viel voor een vork die hem zijn dame kostte.


Bord 5: Vokurka (rechts) Werkhoven

Bord 4: V/d Zijden Vosooghi

Peter Zwolsman ging onderuit. Materieel was het voortdurend gelijk. Alleen de toren van de tegenstander was op het laatst wat actiever en Peter had een dubbelpion. Denkend aan de eindspelrubriek van Peter had ik even nog wat hoop dat er wellicht nog een remise in zou zitten, maar de tegenstander wist dit zonder enig probleem naar winst te leiden.

Adri Voermans was nog in de euforie vanwege de remise tegen Lindner voor de van Eekelen beker op de zaterdag daarvoor, waardoor hij doorgaat. Adri speelde een overtuigende partij, kreeg steeds meer lijnen in bezit, een doorgebroken vrijpion en rondde dit alles keurig af. Tussenstand 1-4. Resterende borden: Boeters op 1 staat 2 pionnen voor, maar tegenstander is zeer actief in de aanval. Kan Stefan dit houden? Koval op 3 leek een aanval te hebben over h-lijn, maar op de een of andere manier niet gelukt. resterende stand zeer open met alle zware stukken, zeer explosief! Vink op bord 7 lijkt een remise te worden.

Wim Vink raakte toch in de problemen, kwam verloren te staan in een pionneneindspel met een licht stuk. Vergat te schrijven, had veel meer tijd, wedstrijdleider droeg hem op notatie bij te werken. Wim was echter compleet geblokkeerd, scheidsrechter keek het toch maar door de vingers, waarvoor oprechte dank, en wist toch nog een remise te scoren. Is het een idee notatieplicht voor zeer ouderen af te schaffen?

Slavik Koval uiterlijk althans de kalmte zelf, probeert dreigingen van tegenstander op te vangen en een aanval te vinden. Na een aantal zetten door een mijnenveld geeft tegenstander in tijdnood op, waar wellicht nog eeuwig schaak mogelijk was. Ook Slavik hoort met 3 uit 4 tot de topscorers.

Stefan tenslotte weet het aandringen van de tegenstander uitstekend op te vangen en slaagt er ook nog in een onweerlegbaar matje in te breien, bravo!

Een zeer spannend slot, met een toch wel ruime uitslag, die toch wel verdiend was. Een uitslag die hard nodig was, want handhaving in de 1e klasse is nog niet zeker, maar nu wel erg waarschijnlijk.

Max van Herpen

Berichten: