Nieuws

09 Februari 2017:
Rijswijk 2 DD 4: 3-5

DD 4 heeft deze week een geweldige overwinning behaald op Rijswijk2. Rijswijk was nog gedeeld koploper, DD 4 was net uit de degradatiezone, het verschil in ratingpunten gemiddeld meer dan 150 punten in het voordeel van Rijswijk, wat anders te verwachten dan een geweldig pak slaag? We moesten aantreden met een invaller vanwege ziekte van Mark van Iersel en bovendien lieten 2 van onze topscorers het die avond afweten, maar dan hebben we alle ellende van die avond wel gehad, want de rest was één grote triomf: 4 overwinningen en 2 remises.

Peter Zwolsman kwam al vroeg op de avond remise overeen, stond wat minder, tegenstander kon herhaling van zetten afdwingen en stelde remise voor, beiden tevreden. Daarna gingen we een wat mindere periode voor DD in. Slavik had een pion gegeven voor een aanval, hij begon toen wat op tactische trucjes te spelen, maar dit werd genadeloos afgestraft, na 4 pionnen in de min en een veel mindere stelling werd opgegeven. Mehdi had blijkbaar ook zijn dag niet, vanuit de opening stonden zijn stukken slecht, daarna werd een pion verloren en drong de tegenstander steeds meer op, tot er geen houden meer aan was.

2 Punten achter en nergens een lichtpuntje, behalve bij het bord van Wim Vink, hoewel het bord van Stefan beviel mij ook wel. Wim had echter een duidelijk betere stelling, actieve paarden, een aanval op een geïsoleerde pion en een toren van de tegenstander die buiten spel stond. Wim roofde eerst de pionnen op de damevleugel, waarna promotie niet meer tegen te houden was. 


Borden 1 en 2

Bord 5: Zwolsman - Hulshof

Wat er daarna gebeurde weet ik niet precies. Stefan stond dus zeer degelijk en beter en had veel meer tijd, Leo Kuiper, ingevallen voor Mark, had de hele avond een tamelijk onorthodoxe gesloten stelling op het bord die geleidelijk opengebroken werd, hij won de kwaliteit, maar de dame van de tegenstander was binnengedrongen, het was allemaal uiterst ingewikkeld, niets van te zeggen. Foppe Jan had, dacht ik, de betere stelling, was iets actiever, dreigde de kwaliteit te winnen, maar op een of andere manier ging dat weer mis en stond hij een kwaliteit achter, hij had echter een vrijpion die echter niet nog niet zo ver was opgerukt. Het werd een remise, wel spannend. Adri had de hele avond wat gedrukt gestaan, maar wist zich daar toch aan te ontworstelen. Toen begon het laveer werk in een open stelling met wat zware stukken. Daar heeft Adri zijn tegenstander ergens een gaatje laten vallen, een meevaller, hoera! En toen was Stefan ook in een keer klaar. Tegenstander zat inmiddels in hoge tijdnood en had iets verkeerd gezien, uit. We hebben 4 punten, nu Leo nog. Tegenstander heeft een pion op de 7e lijn, 2 lopers, blokkerende toren wordt geofferd en ik meen dat Leo eeuwig schaak heeft, maar het is uiterst complex. Leo biedt remise aan, wordt afgewezen en tegenstander denkt na over de volgende zet en gaat door de klok. Wel een beetje sneu.  

Alles bij elkaar een mooie overwinning, die nog goed na smaakt. Een mooie schaakavond met een grote inzet van alle spelers. Compliment mannen!

Max van Herpen

2017-02-07
 Rijswijk 21921-DD 417633 -5  
1M. de Groot2059-S. Boeters17770-1 
2B.W. van Zijll Langhout2043-L.C. Kuiper18760-1 
3B. Kommer2098-V. Koval17931-0 
4A.G. Metz1863-M. Vosooghi Dizaji16171-0 
5J.P. Hulshof1831-P.A. Zwolsman1798½-½ 
6E. Mulders1795-A.J.H. Voermans17950-1 
7H.F.A. v/d Stap1813-W.J.P. Vink18120-1 
8V. Geerlings1862-F.J. Montsma1748½-½ 

Berichten: