Nieuws

24 September 2012:

DD 1 heeft goede start in competitie 2012-2013

DD 1 is het seizoen goed begonnen met een 6-4 overwinning tegen het sterke Charlois Europoort, een overwinning die des te leuker was omdat wij het vorig seizoen in een uitwedstrijd tegen dezelfde tegenstander met gelijke cijfers verloren.

De huidige samenstelling van het team heeft enige wijziging ondergaan. Zo hebben wijniet de beschikking over Jeroen Blokhuis en tijdelijk ook Martijn Otten, maar een drietal nieuwelingen is aangetrokken, te weten Dennis Ruijgrok, oud speler voor Wassenaar, Melchior Vesters van SHTV en Maarten van Zetten van het Zoetermeerse Promotie.

Wegens opname in het ziekenhuis voor het ondergaan van een operatie was dit maal ook Lars Vistisen verhinderd, maar dankzij de financiële steun van Jos Neefjes, die ons na afloop van de wedstrijd ook nog trakteerde op een sushi-maaltijd, hadden wij wel de beschikking over GM Sergey Fedorchuk, overgekomen uit Parijs.

Begrijpelijkerwijs plaatsten wij Fedorchuk aan bord 1, waar hij GM Van den Doel trof. Na een aanvankelijk gelijkopgaande strijd in een Siciliaans geopende partij wint hij op briljante wijze in de slotfase.

Edgar Blokhuis bemande bord 2 en met de bekende Blokhuis opzet 1. d4 2. Lf4 weet hij in de eindfase na gelijkopgaande strijd een stuk te veroveren en dwingt daarmee tegenstander Hovhanisian tot overgave.

John van der Wiel bord 3 bedient zich in het vierpaardenspel van de Rubinstein variant (4. … Pd4) en de partij met loperpaar aan beide zijden eindigt in remise.

Arie Werksma aan bord 4 was minder gelukkig. In een Caro-Kann geopende partij ontstaat een gecompliceerde stand met een extra pion voor Arie. De pion gaat weer verloren en dankzij een sterk pionnencentrum weet de tegenstander het punt binnen te halen.

Nieuweling Dennis Ruijgrok bord 5 bedient zich met zwart spelend in het Schots van 4. Lc5. Hij krijgt aanval op de witte Koningsstelling via de h-lijn met zware stukken. Wit vangt dit op en mede door tijdnood doet Dennis een verkeerde pionwinst in het centrum, waardoor de tegenstander middels matdreiging een materiële voorsprong krijgt die uiteindelijk tot winst leidt.

Rogier van Egmond aan bord 6 speelt zijn vertrouwde Engelse opening met 2. g3. De echte strijd in deze partij ontstaat eerst in de slotfase, waarin Rogier na enig nadenken een remise aanbod van de tegenstander accepteert.

Gerrit Prakken bord 7 krijgt in de ruilvariant van de Spaanse partij het loperpaar met een pion extra. Met geduld en kennis van zaken weet hij dit op gedegen wijze tot winst te voeren.

Aan bord 8 streed nieuweling Melchior Vesters en in een Caro-Kann geopende partij heeft hij de gehele partij een drukstelling met goede kansen op de Koningsvleugel. In de tijdnoodfase offert hij ten onrechte een kwaliteit, maar dankzij sterke centrumpionnen in samenwerking met een actief paard behaalt hij niettemin de overwinning. Een goede openingstreffer van Melchior.

Nieuweling nummer 3 Maarten van Zetten verovert aan bord 9 in een Slavisch geopende partij met geduldig spel in de middenfase een vol stuk. Helaas door een onvoorzichtige zet geeft hij de tegenstander de kans door middel van een eeuwig schaak mechanisme remise te bereiken. Maarten was er ook zelf niet gelukkig mee…

Bord 10 tenslotte werd bemand door Ron Dickhoff. In een damegambiet bereikt hij een eindspel van toren en loper tegen toren en paard met een pion extra voor Ron, zij het een dubbelpion op de f-lijn. Ondanks verwoede pogingen zijnerzijds blijkt de partij voor Ron niet te winnen en wordt het punt gedeeld.

Als DD 1 op dezelfde wijze doorgaat kan de komende ontmoeting tegen Paul Keres in Utrecht met vertrouwen tegemoet gezien worden.

Willem Reimer

Berichten: