Nieuws

11 Februari 2018:
DD 5 - Promotie 6: Voorlopig uit degradatie zorgen!

Afgelopen donderdag mocht DD5 thuis spelen tegen Promotie 6. Een zeeeer belangrijke wedstrijd voor DD 5, want onze tegenstander was de hekkesluiter, degradatiekandidaat dus. Maar wij waren vice-degradatie kandidaat. Bij verlies zouden wij onderaan staan. Voorzichtig probeerde ik het team hierop te wijzen, zonder dat dit tot prestatie stress zou kunnen leiden.

Op papier een zwakke tegenstander, maar ja, ze hadden vergelijkbaar met ons gescoord. Misschien van die opstormende jeugdspelers. Inderdaad bleek het een relatief jong team te zijn, de meesten rondom de 20 ofzo. Onze invaller voor vanavond was Hans Smallenbroek, voor de 2e keer.

Alles ging soepel van start onder wedstrijdleiderschap van Frans Wentholt. Ik had me voorgenomen om bij deze wedstrijd geen aantekeningen te maken, omdat ik niet afgeleid wilde worden voor deze belangrijke pot. Daarom begin ik maar met mijn eigen partij:

Ik speelde tegen de enige dame van het gezelschap, Ebba, op het 4e bord.
 Damegambiet, maar de tegenstandster speelde 2 pf6, wat meteen een tempowinstje opleverde. Was dit een ingestudeerde truc? Ik weet meestal niet het nivo van de tegenstanders, nu ook niet, dus je moet overal rekening mee houden. beide partijen slaan op d5, en ik jaag het paard weg met e4. En na paard b4 zag ik opeens een leuke dubbelaanval middels schaak op a4. Weer een hoop inspecties op trucs, maar uiteindelijk leverde dit toch een paard op tegen
2 pionnen. Mijn tegenstandster bleef mij trakteren op kleine tempo winstjes en ik kon ergens nog een pion scoren. uiteindelijk wilde mijn tegenstandster een aftrekaanval naar de koning op c1 lanceren, maar dit bleek toch tegen haar te werken, en ik kon de hele boel afruilen, en het ging mat op de achterlijn.

Dit was een plezierige overwinning die erg goed uit kwam. 1e punt was binnen, en nu de verdere partijen: Op bord 1 speelde Tom zoals meestal: Toen ik keek na pakweg 3 kwartier was de partij al min of meer beslist: Tom, met zwart, had een volle loper meer die ook nog een als outpost stond geparkeerd op d4. Verder nog wat zware stukken.

Op bord 2 speelde Erik. Er stond een soort solide Benoni opstelling op het bord en het zag er evenwichtig uit. Op 3 speelt Ortwin: Hij speelde tegen de enige middelbare tegenstander en tevens teamleider. Toen ik keek had hij het loper paar, en verder zag het er evenwichtig uit.

Op 5 speelde Ruud: Hij stond een toren tegen een paard achter, maar dit was, zo begreep ik later een bewuste keus geweest. Hij had een kwaliteit geruild tegen een pion en initiatief en tactische mogelijkheden. Inderdaad zag ik allerlei moeilijke varianten met Pf3 schaak, waartegen de tegenstander zich moest verdedigen.
Echter, "de tegenstander kiepte solide" en het werd afgewikkeld naar een eindspel met toren tegen paard en onze speler kon de pluspion niet benutten, en de partij ging verloren.

Op 6 speelde Jan Kees: Er kwamen tegengestelde rokades op het bord, en het leek of onze speler vroeg in de partij in ontwikkeling achter stond, terwijl de tegenstander al met de h en g pion aan het marcheren was. zorgelijk.

Op 7 speelde Hans: Alles stond nog op het bord, en de tegenstander moest nog gaan rockeren. Op 8 speelde Frans: Toen ik keek zag het er goed uit: de tegenstanders koning staat opgesloten in het centrum zonder dekking van pionnen. Slechts met bescherming van een licht stuk. Even later gaat het ook
echt mis en wint Frans een licht stuk en is de partij daarna snel in ons voordeel beslist.

In de blitz kamer word duidelijk hoe Tom het stuk gewonnen had (partij is inmiddels binnen): Er was een soort decentrale ruil/desperado aanval (hoe heet dat) waarbij de tegenstander waarschijnlijk niet zag dat Tom een dame aanval kreeg. Dit leverde het stuk op.

Ondertussen heeft Erik een remise aanbod gekregen, en uiteindelijk is dit aangenomen. Er is nu 3½ punt binnen, een lichte juich stemming breekt uit, maar Tom merkt iets op over huiden verkopen en beren, heel verstandig.

De eenvoudige winsten zijn binnen, maar de overige partijen zijn toch gewoon taai. Jan Kees heeft het initiatief overgenomen en is een aanval begonnen op de koningstelling (de dame vleugel dus). Dit ziet er dreigend uit en ik geloof dat hij uiteindelijk 2 verbonden pionnen op de 6e rij krijgt. Hij slaagt erin om de overwinning voor DD 5 binnen te halen! Eindelijk weer eens een winst partij voor het team!

De partij van Ortwin is bijzonder taai. Hoewel hij het loper paar heeft en 1 pion meer heeft de tegenstander een soort vesting gebouwd met met een sterk paard en ortwins pionnen staan in de weg van de aanval. Na een hoop gemanoeuvreer wordt er tot remise besloten.

Ook de partij van Hans gaat niet vanzelf. Hij speelt tegen de jongste tegenstander. de partij is lange tijd in evenwicht.  Eerst heeft hij een
loper-dame batterij naar f2, maar dit wordt niets. Uiteindelijk lukt het om met de toren op de 2e rij te komen, en daarna geloof ik met 2 torens. Dit is uiteraard positief. Zijn tegenstander begint nu toch te wankelen, en mist misschien een paar verdedigende zetten, wat uiteindelijk tot een soort zelfmat leidt met toren h2. Een epauletten mat. Wel mooi, daar specialiseert Hans geloof ik in.

Al met al een soepele overwinning, en het degratatie risico is nu een heel stuk minder. Hoewel met 2 rondes te gaan we nog niet zeker zijn.

Jaco Arkesteijn

2018-02-08
 DD 51685-Promotie 613386 -2  
1T. Vokurka1779-T. van Wissen11071-0 
2E. v/d Graaf1723-G. Kanbier1322½-½ 
3H.O. Noija1723-D.J.F. van Nies1593½-½ 
4J.P. Arkesteijn1759-E.T. Heskes12081-0 
5R.A. van Manen1676-J.M. Heskes14100-1 
6J.C.K.W. Bartel1654-Y. van Haaren14231-0 
7J.C.J. Smallenbroek1537-W. Roepers12761-0 
8F. Engering1630-J. de Roo13651-0 

Berichten: