Nieuws

14 Oktober 2012:

DD 5 haalt uit in openingswedstrijd

DD 5 is vorig seizoen als beste tweede geëindigd in de 2e klasse van de HSB. Doordat voor dit seizoen een schaakteam uit de 1e klasse van HSB is weggevallen kon DD 5 de vrijgekomen plaats innemen.

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de hogere klasse vond plaats op 4 oktober j.l. in Zoetermeer tegen Botwinnik 4.

Het eindigde in een verrassend royale 7½½ overwinning.

Positief was al dat iedereen op tijd was. Dat is bij een uitwedstrijd in Zoetermeer niet vanzelfsprekend. Verder was het team versterkt met Foppe Jan Montsma die aan het eerste bord inviel.

Maar het belangrijkste was dat onze spelers gewoon een stuk scherper waren dan die van Botwinnik. De meeste overwinningen kwamen tot stand doordat spelers van Botwinnik iets over het hoofd zagen, met kwaliteit- of een stukverlies tot gevolg, of doordat er materiaal werd geofferd zonder de beoogde compensatie.

Jan-Kees Bartel (bord 6) was het eerste klaar nadat een stukoffer gemakkelijk kon worden opgevangen. Adri Voermans (2) had na de opening al een stuk gewonnen na een fout van z'n tegenstander. En nog voor tienen had Erik van der Graaf (3) een eindspel met een toren extra uitgeschoven. Net na de opening koos z'n tegenstander voor een combinatie met torenoffer die niet waterdicht bleek.

Alex van Leuken (7) stond al veel beter toen hij met een simpele penning een stuk won. Z'n tegenstander gaf meteen op. Peter Zwolsman (5) schoof een eindspel met goede loper en pluspion tegen slecht paard geroutineerd naar winst en Foppe Jan Montsma won zonder problemen nadat z'n opponent pardoes in een al wat gedrukte stelling een kwaliteit had weggegeven.

Tussenstand: 6-0.

De twee laatste partijen bleven wel tot het eind toe spannend.

Ortwin Noija (4) speelde met zwart een ingewikkelde Slavische opening met veel dreigingen over en weer. Wit had een kwaliteit geofferd voor een koningsaanval maar zwart kon zich voldoende verdedigen. Het bleef echter onduidelijk totdat wit misgreep en zwart de beslissende tegenaanval (direct stukwinst) kon plaatsen.

Theo van Vorselen (8) was in een lastig eindspel verzeild; in de verdediging met een pion minder. Zijn tegenstander zag echter geen concreet winstplan en bood remise aan dat meteen werd geaccepteerd. Eindstand 7½½.

De volgende (thuis)wedstrijd is op 13 november a.s. tegen Pomar 1 met ongetwijfeld veel meer tegenstand.

Erik van der Graaf

Berichten: