Nieuws

05 Oktober 2019:
Schaakhuis 3 DD 4: 4-4 Gelijkspel, iedereen (on)tevreden

Drie vlotte overwinningen, een plusremise en een remise, drie verloren partijen. De partij tussen Franx en Sterk bracht het (on)beslissende halfje voor beide teams. Een partijenverslag:

Bord 1: Gerrit Horst met Wit speelde het Horst-systeem met op de derde of vierde zet al een nieuwtje. Met pionzetten verkreeg hij meer ruimte op het bord, waarna de stukken zich konden ontwikkelen. In het vroege middenspel stond er zowaar een "gewoon" ogende stelling op het bord. Zwart kwam echter binnen met een toren via de b-lijn achter de witte pionnenstructuur. In combinatie met druk op de koningsvleugel was dat teveel voor de witte stelling.

Bord 2: Ernst Roscam Abbing: "Mijn eigen partij was ik niet trots op. Ik overzag met zwart spelend in een Koningsindische opstelling een mogelijkheid meteen zelf te winnen, maar mijn tegenstander stapelde fout op fout zodat ik toch nog snel won."

Bord 3: Ricky de Vries behaalde met wit een vlotte overwinning. Zijn tegenstander onderschatte de koningsaanval en werd keurig mat gezet: Th8+ ...Kxh8, Dh5+ ...Kg8; Dh7 mat. (er stond nog een loper op de diagonaal).

Bord 4: Frans van Kampen: "op het vierde bord kwam een “gesloten Siciliaan” op het bord. De stelling bleef in het centrum na wat schermutselingen ook min of meer gesloten, met voor mij (zwart) wel als nadeel een achtergebleven pion op een half open lijn. Die pion was echter goed te dekken. Zwart had wel een goed paard op een voorpost. Wit had een slechte loper. Er was wederzijds geen doorkomen meer aan. Toen ik een remise-aanbod kreeg, heb ik dat na enig wikken en wegen dan ook moeten aannemen."

Bord 5: Caspar Sterk speelde met wit een Koningsindische Aanval; won een pion en had meer ruimte op het boord. Er was echter sprake van een geïsoleerde d-pion, die zowel sterk was, dreigen met opspelen, als zwak omdat hij veel dekking nodig had, wat o.a. door de witte dame plaatsvond, waardoor die geen ander invloed op het spel kon uitoefenen. Met nog veel stukken op het bord, maar beide partijen zaten wat vast, werd tot remise besloten mede i.v.m. de stand van het team.

Bord 6: Jinan Shin: I played with black and I played Kings Indian defense as my new repertoire against d4. My opponent gave me a big initiative due to his several ineffective pawn moves in the beginning, 5.e3, 9.e4, and 11.f4 move. After his 11th move(f4) the game was already irreversible, since my plan was attacking his kingside with aggressive pawn push such as f5, g pawn and h pawn as well in order to open kingside files. From then on, my opponent lost his track with wrong knight maneuvers. I took one pawn, pushed his king to h file with tempo, and traded my strong bishop with his f-file rook which was struggling by himself. It was quite a short game and it ended with my last move 22.Rf1+.

Bord 7: Auke de Vries zette, mogelijk zoals gebruikelijk, zijn partij goed op en leek een overwicht te hebben met mogelijkheden voor meer. Zwart wist echter een open lijn voor zijn toren te krijgen die de witte stelling kon binnenvallen en ook nog samen met een paard, terwijl de witte stukken op dat moment niet meer goed samenwerkten. Dat was teveel vorken en dubbele aanvallen.

Bord 8: Dick Hennink: "In mijn partij verliep de opening gelijk op. In de overgang naar het middenspel koos ik, naar later bleek, een te scherpe voortzetting. Een ingecalculeerd kwaliteitsoffer pakte verkeerd uit: verlies van een volle toren. In de open stelling, met beide koningen op de tocht, dreef ik de witte koning weliswaar in een hoek maar mat zat er niet in en na afgedwongen dameruil streek ik de vlag."

Frans Wentholt

2019-09-30
 Schaakhuis 31618-DD 415234 -4  
1H. Then1826-G. Horst15541-0 
2M. de Meij1631-E.W. Roscam Abbing15990-1 
3A. van den Bosch1592-R. de Vries 0-1 
4E.R. Orie1536-F.F. van Kampen1569½-½ 
5K. Franx1608-C. Sterk1551½-½ 
6J.J.M. Nicolaas1567-J. Shin15710-1 
7K. Thu1565-A. de Vries13171-0 
8F.L. Caljé1313-D. Hennink14991-0 

Berichten: