Nieuws

05 Januari 2020:
KNSB klasse 6D: Leiderdorp 3 DD 4 4-4

Onze tegenstander had zich verschanst in een lagere school. Het was een mooie ruimte, vrij nieuw en kleurrijk. We waren weer even terug in de tijd. De wedstrijden werden in aparte ruimten gespeeld.

Aan het eerste bord speelde Adri Voermans met wit. De opening van zijn partij was de Sämische variant van het Indisch. Het gambiet werd door zijn tegenstander vermeden. Zwart speelde 6 ... e5 het klassieke antwoord om in het midden te counteren. Dit houdt echter zwarts loper g7 vast, en zwart moet plannen maken om dit stuk in het middenspel te activeren. Hoewel dit weliswaar mogelijk is, stond Adri na de opening naar zijn eigen zeggen best lekker, terwijl hij nog niet had gerokeerd. Zijn pionnen op de damevleugel konden langzaam opmarcheren. Uit de latere analyse samen met mijn tegenstander bleek dat wit de beste kansen had. Helaas begon Adri  één zet te vroeg met zijn opmars van de pionnen. Hij had  eerst met loper c3 de zwarte dame moeten aanvallen zodat deze weg moest of zwart zou met zijn de pion d4 moeten spelen. Dan zou het onmogelijk zijn voor zwart om met zijn dame schaak te geven op d4. De witte loper op c3 moest dan wel terug maar het schaakje was er uit. Adri had dan zijn pionnen rustig kunnen opspelen. Het schaakje van de dame op d4 leverde een zeer vervelende penning op waardoor zwart meerdere stukken in stelling kon brengen. De witte stelling stortte in elkaar en de partij ging verloren.

Hieronder de weergave van Shin van zijn partij aan het tweede bord: I played my new opening for the first time, Sicilian Sveschnikov. Since I prepared several Sveschnikov variations before the match, I could play a bit weird looking first 11 moves without spending any time, but my strong opponent had to spend lots of his time from the beginning in order to find the proper solutions. In the end, I had enough time to play endgame but my counterpart was struggling with a huge time pressure. It was a sharp and nice ending. There were lots of tension for both sides, but once I activated my Rook to the second rank, the single Rook was harassing white King, Queen and Knight at the same time, and it changed the my position from defender to attacker. Finally my move 35…Rd2 decided the game.  

Hans speelde aan het derde bord met wit e4 en zwart speelde c5 . Er kwam een Nimzowitch Rossolino variant op het bord.  Na de vijftiende zet van zwart kreeg wit licht voordeel, dat uitgebouwd kon worden naar beslissend voordeel wegens niet zozeer onzorgvuldig spel van zwart, maar veeleer passief spel. De witte aanval op de koningsvleugel werd zwart fataal.

Gerrit Horst aan het vierde bord overzag de giftigheid van een te nemen pion. Het nemen van de pion gaf zijn tegenstander de mogelijkheid om de kwaliteit te winnen en ruimte voordeel te verkrijgen. Zwart won daarna vrij snel. 1-0 voor Leiderdorp  

Aan bord 5 kwam Frans van Kampen goed uit de opening. Zijn gefianchetteerde koningsloper werd zo sterk dat hij een pion op c6 (dubbelpion met c7) won en daarna druk op c7 langs de halfopen c-lijn verkreeg.  Zwart ging daarna direct met dame en paard dreigend naar zijn koningsstelling. Omdat de zwarte dame daar weinig bewegingsruimte had, ging Frans die dame opjagen om tot dame ruil (of dame vangst) te komen. Daarbij overzag hij helaas een tussen zet van zwart iets, die een pion kostte. Ondanks dat stond wit door de druk op de halfopen c-lijn  nog steeds beter. Zwart verdedigde zich verder heel goed. Nadat ik door een fout – opnieuw een pion verspeelde, waren de winstmogelijkheden verkeken. Zwart, nu met een pion meer, ging toen op mijn voorstel akkoord met remise. Voor zwart zou op winst spelen ook risicovol geweest zijn.

Auke  wist  na veel tactisch geschuif een betere positie te verwerven. Helaas verloor hij plots een stuk zonder een zweem van compensatie. Gewoon een kwestie van schaakblindheid. Enfin, de hele stelling dondert in elkaar en hij moet opgeven.

Theo speelde met wit een Siciliaan met c3. Plotseling verloor hij op de zevende zet een pion. Met scherp spel wist hij zijn tegenstander behoorlijk onder druk te zetten. Hij won de pion terug en stond  er goed voor. In het verre eindspel won hij nog een pion. Gewonnen zou je denken... maar nee. Lopers van ongelijke kleur en een enkele pion is niet te winnen.

Roan Brady op bord 8 speelde een overtuigende partij. Hij duwde als het ware zijn tegenstander van het bord. Hij won en maakte de achterstand van 1-0 ongedaan.

De einduitslag van 4-4 geeft DD 4 tegen op papier een iets sterkere tegenstander het eerste matchpunt.

Hans Smallenbroek

Berichten: