Nieuws

04 December 2012:
DD 1 houdt koers na ruime overwinning op Amersfoort
 
In de laatste berichtgeving over de verrichtingen van DD 1 vermeldde uw commentator dat hij de komende wedstrijd tegen SG Amersfoort met vertrouwen tegemoet zag en warempel hij kreeg gelijk. Een afgetekende 7½-2½ overwinning viel ons ten deel.

Het was van meet af niet duidelijk dat dit resultaat met grote cijfers zou gaan plaatsvinden; na ruim twee uur spelen was aan DD-zijde weliswaar niemand in de problemen, grote successen waren  ook nog niet te zien. Maar ziehier hoe een en ander zich ontwikkelde.

Dennis Ruijgrok bemande dit keer het topbord en was in de voorbereiding daar neergezet omdat GM Sadler daar verwacht werd. Om die reden zat GM John van der Wiel aan bord 2, hetgeen ons tactisch geen verkeerde beslissing leek. Echter, Sadler liet verstek gaan en verknoeide daarmee onze opzet gedeeltelijk.

Ruijgrok speelde een Spaanse partij met 3. .. Pd4 van de tegenstander en gebruikte in de opening veel tijd. De zaken werden echter in evenwicht gehouden en lange tijd lijkt een remise waarschijnlijk. Er ontstond een toreneindspel met een pion minder voor onze man, dat verloren gaat. De geleerden zijn het er nog niet over eens of verlies werkelijk noodzakelijk was, maar het enige verliespunt aan DD-zijde was hiermee tot stand gekomen.

John van der Wiel aan bord 2 toonde zijn klasse door zich in een Siciliaanse partij aan de druk te ontworstelen, een pion te winnen en vervolgens de partij langzaamaan tot winst te voeren.

Arie Werksma, bord 3, kreeg Skandinavisch tegen zich, een witte raaf op dit niveau. Een pionnenwals op de damevleugel lijkt voordeel op te leveren en als de tegenstander in het middenspel een zware blunder begaat is het punt voor Arie. Arie heeft u deze fraaie overwinning overigens reeds op de website laten zien.

Melchior Vesters aan bord 4 komt in een Caro-Kann geopende partij een pion voor en in een eindspel van paard+loper+pion tegen loper+pion wordt het punt binnengehaald. Met 3½ uit 4 is Melchior hiermee een van onze topscorers.

Edgar Blokhuis, bord 5, wint in een Hollandse partij na het opspelen van de g-pion een vijandelijke pion. Een en ander veroorzaakt wel grote verwikkelingen op de Koningsvleugel die onze man nopen van winst af te zien en in remise te berusten.

Gerrit Prakken bord 6 lijkt met het bezit van het loperpaar in een Spaans geopende partij licht voordeel te hebben, maar ook hier eindigt de partij tenslotte in remise.

Ron Dickhoff aan bord 7 zal wellicht zijn ongelukkige nederlaag tegen Vianen in gedachten gehad hebben en in een 1. Pf3 geopende partij trekt hij onvervaard ten strijde, krijgt voordeel op de damevleugel, breidt dit uit en leidt de partij bekwaam tot winst.

Aan het achtste bord was het weer een genot Lars Vistisen op de hem eigen wijze in een Ben-Oni met geduldig tactisch spel het volle pond binnen te zien halen.

Ook buurman Rogier van Egmond, bord 9, laat zich niet onbetuigd en middels een prachtige slotaanval met onafwendbaar mat behaalt hij hetzelfde resultaat.

Maarten van Zetten aan het staartbord tenslotte opende Siciliaans met Db6, een liefhebberij van onze junior als wij het wel hebben. Lange tijd lijkt de partij op remise af te stevenen, maar tegen het eind van de strijd lijkt er iets van de rails te lopen en wordt de stelling voor onze man licht precair. De stand van de match was inmiddels zodanig dat DD reeds winnaar was en het lijkt niet onwaarschijnlijk dat de Amersfoorter daarom van verdere winstpogingen afzag en het halve punt nam.

Met 8 matchpunten en 26 bordpunten staan wij in de rangschikking trots aan kop. Verheugend, maar laat ons de huid van de beer niet verkopen voordat hij geschoten is. Immers, ons wachten nog lastige jongens als LSG, Wageningen en Sas van Gent maar in de vorm waarin wij thans verkeren is niets onmogelijk en lijkt een gezond optimisme alleszins gerechtvaardigd.

Willem Reimer

Berichten: