Nieuws

20 December 2021:

KNSB competitie Klasse 4F: DD 3 Amsterdam West 2  2½ – 5½ (27 november 2021)

Dit was een spannende ronde van de KNSB competitie aangezien er speculaties waren dat de competities niet door zouden doorgaan wegens de aangescherpte corona maatregelen die de avond van tevoren werden aangekondigd. Gelukkig mochten we nog onze wedstrijd tegen Amsterdam West 2 spelen en was dit voorlopig de laatste KNSB ronde van het jaar 2021. De volgende ronde zou dan pas in de eerste week van februari plaatsvinden, mits de coronaregels dat permitteren. Het was over het algemeen een moeilijke wedstrijd waarin er sommige van onze spelers hun kansen hebben gemist om gelijk te spelen en zelfs ook om te winnen. Dit leidde tot een nederlaag van 2.5 – 5.5 voor ons team. Met dank aan alle spelers voor hun input voor het maken van dit verslag en onze twee invallers Casper Sterk en Ernst Roscam Abbing die bereid waren om voor ons in te vallen!


Bord 1: Daniel Diaz (links)

Bord 8: Ernst Roscam Abbing (rechts)

Daniel Diaz (bord 1): Mijn tegenstander speelde het dame gambiet met wit waarin mijn stukken niet op de “juiste manier” waren ontwikkeld. Ik ben in de war gekomen tussen de verschillende mogelijkheden die zwart heeft om te verdedigen waarbij niet alle mogelijkheden correct is bij een bepaalde stelling. Als gevolg hiervan stonden mijn stukken al vanaf de opening heel passief en had ik nooit een actief spel. Mijn tegenstander begon steeds beter positioneel te ontwikkelen in het middenspel en heb ik te veel pionnen verloren zonder enige compensatie. Hierdoor heb ik besloten om het op te geven. (0-1)

Frans Wentholt (bord 2): Ik kwam in een Konings-Indisch partij in het middenspel onder druk te staan, maar kreeg tegenkansen. Ik ging, te eenzijdig, alleen voor mat en dat kon ik niet forceren, daarna pleegde wit (schaak)zelfmoord (zie partij). (0-2)


,

Lilian de Martin (bord 3): Lilian kwam goed in de opening te staan en won zelfs een toren in het middenspel. Maar haar tegenstander begon steeds zijn stukken beter te ontwikkelen in het centrum. Op een gegeven moment stonden de stukken van onze speler te passief waardoor materiaalverlies onvermijdelijk was en besloot Lilian om het op te geven. (0-3)

Frans van Kampen (bord 4): Met wit kwam ik heel goed uit de opening. Zwart zat met een slechte loper aan de damevleugel. Aan de koningsvleugel zag ik mogelijkheden om op winst te kunnen spelen. Maar ook aan de damevleugel zou mijn koning met groot voordeel kunnen binnendringen, op termijn. Om die reden schoof ik de damevleugel niet definitief dicht. De computer gaf in de analyse een stabiele plusscore van + 1 aan. Bij het oprukken aan de koningsvleugel verloor ik echter de damevleugel uit het oog. Toen die slechte loper zich zo toch nog kon bevrijden, verloor ik de greep op de stelling en verloor een belangrijke centrumpion. Toen ik daarna een wat verborgen paardschaakje over het hoofd zag, moest ik behoorlijk aangeslagen opgeven. (0-4)

Max van Herpen (bord 5): Ik speelde met zwart een dame gambiet, misschien iets te actief. Ik had een geïsoleerde dame pion, stukken goed ontwikkeld. Mijn tegenstander had zijn lopers en dame op de lange diagonalen op mijn koningsstelling gericht. Op het moment dat ik vreesde dat mijn stelling verpulverd zou worden, ging mijn tegenstander vreemde zetten doen. Wachtte hij gewoon op een fout, wist hij niet hoe verder, was hij iets te laconiek? In ieder geval kon ik door een paardenruil zijn koning naar buiten te trekken en werden mijn stukken ineens super actief en zijn koning stond op de tocht. Na nog een paar laconieke (?) zetten stond hij plotseling verloren. Hij ging vervolgens een uur nadenken maar kon de oplossing niet vinden. Na 33 zetten ging hij door de klok heen in een totaal verloren stelling. (1-4)

Hans Smallenbroek (bord 6): Tegen mijn opening met e4 speelde zwart de Najdorf met de variant het opspelen van e pion e7 naar e5, waarna het witte paard vertrok naar b3. Zwart kwam iets beter uit de opening daar zijn loper stond op b6, terwijl wit kort gerokeerd had. De dames waren van het bord.

Via de c lijn drong zwart binnen met een toren. Wit kon een tegenaanval inzetten met paard en loper op veld f6 ondersteund met de toren op g3, terwijl de zwarte koning stond op g8. Inmiddels had wit via een paardruil op d5 daar een pion staan ondersteund door zijn toren op d1, die kon doorlopen naar d6. Zwart onderschatte de aanval op veld f6. De paarden werden geruild. De witte loper op f6 ondersteunde de pion op d6 naar d8. Het resultaat was aan het begin van het eindspel voor wit toren en loper tegen toren, terwijl zwart twee vrijpionnen had op a6 en e4. In een steeds kouder wordende NSG zaal (rondom 17.00 uur zat ik twee watjes met handschoenen te spelen) kon wit het eindspel na 5,25 uur spelen winnend afronden. (2-4)

Casper Sterk (bord 7): Leuk om vandaag toch nog een keertje te kunnen spelen en in te vallen. Met Stefan heb ik net afgesproken even te mailen als ik nog wat leuke dingen tegen kwam in mijn partij. Helaas ben ik die tegen gekomen en bleek dat ik op het einde een blunder heb gemaakt, die tot remise heeft geleid. Bijgaand mijn partij. Op zet 50 had ik gewoon de loper op g3 moeten slaan en dan op de g-lijn een pion kunnen promoveren. Overigens stond mijn tegenstander lang beter, totdat hij mijn loper zet op h3 niet zag en daarmee een kwaliteit verloor. Nogmaals, leuk om in te vallen en hoop dat er in ieder geval op zaterdag nog geschaakt kan worden. (2.5-4.5)


,

Ernst Roscam Abbing (bord 8): Deze partij is eigenlijk niet om over naar huis te schrijven. Na de langdurige corona-stop ontbrak het zelfvertrouwen geheel. Na de opening, een versnelde Siciliaanse draak in de voorhand, had ik het gevoel slecht te staan, terwijl de latere computeranalyse liet zien dat ik juist goed stond. Ik piekerde over elke zet belachelijk lang, zodat ik op het laatst alleen nog bonus seconden had. Het overgebleven eindspel was volgens de computer voor mij gewonnen, maar in tijdnood blunderde ik en kon ik opgeven. (2.5-5.5)

Daniel Diaz

Berichten: