Nieuws

08 Januari 2013:
Edgar Blokhuis houdt de wedstrijd DD 1 Caissa op gelijkspel

De voorlopig laatste wedstrijd van DD 1 vond plaats op 15 december jl. tegen  Caissa en zoals boven aangegeven eindigde de ontmoeting in een gelijkspel. Hiermee verloren wij weliswaar de eerste plaats in de rangschikking, maar met slechts 1½ bordpunten achterstand op de nieuwe leider LSG blijven wij trots op plaats 2.

Voor deze wedstrijd misten wij Arie Werksma, maar gelukkigerwijs was onze (geheime) reserve Sergey Fedorchuk beschikbaar, zodat van verzwakking geen sprake was. Wetende dat de tegenstander naar alle waarschijnlijkheid op bord 1 zou aantreden met GM Paul van der Sterren, had John van der Wiel er de voorkeur aan gegeven op een lager bord te spelen.

Dit had ten gevolge dat nu aan bord 1 Ron Dickhoff  moest aantreden tegen genoemde Van der Sterren en in een Engels geopende partij biedt hij taai tegenstand en blijven de zaken lange tijd in evenwicht. Echter, na kwaliteitsverlies (tegen pion weliswaar) is het pleit beslecht en moet een nul geïncasseerd worden.
 
Fedorchuk was dit maal toe aan het spelen met wit en bemande daarom bord 2. Het werd Spaans met Pe4: en Sergey gebruikt in de openingsfase opvallend veel tijd. Maar met geduld en kennis van zaken wordt in een eindspel van toren en dame de winst binnen gehaald.

Rogier van Egmond aan bord 3 had in Rob Witt ook geen gemakkelijke tegenstander. In de opening offert hij twee pionnen voor aanvallend spel en lijkt met het scheppen van complicaties op d- en e-lijn voordeel te krijgen. Helaas gooit de tegenstander roet in het eten door eeuwig schaak te forceren en remise is een feit.

De tactische opstelling van John van der Wiel aan bord 4 wierp zijn vruchten af. In een Spaans geopende partij ontstaat een eindspel van sterk paard  (DD)  tegen zwakke loper (Caissa), dat door John op magistrale wijze tot winst wordt gevoerd.

Bord 5 werd dit maal bemand door Dennis Ruijgrok en deze treft in Hans Ree ook bepaald geen zwakke tegenstander. In een Grünfeld geopende partij gebruikt hij veel tijd, dat na 17 zetten oploopt tot bijna een uur meer dan de tegenstander. Dennis weet dit euvel te overwinnen en belandt in een toreneindspel met een pion meer dat helaas niet te winnen blijkt. Al met al een keurige prestatie van Dennis!

Bij Maarten van Zetten aan bord 6 lijken de verwikkelingen in het middenspel elkaar in evenwicht te houden. Er ontstaat een eindspel van lopers van gelijke kleur + toren, maar met een zwakke pion van Maarten op a2 die verloren gaat. Hierna is de zaak niet meer te houden en valt ons wederom een nul ten deel.

Edgar Blokhuis (bord 7) was deze middag het langst met zijn partij bezig, maar verrichtte door de partij te winnen een belangrijke taak en bracht ons het gelijke spel. Het betrof hier een Spaanse partij Tsjigorin-variant, die lange tijd alle kanten op kon gaan maar uiteindelijk ons de zege bracht.

Gerrit Prakken (bord 8) opende traditiegetrouw 1. Pf3 en 2. c4 en brengt de tegenstander in grote tijdnood. In een eindspel van dame + loper tegen dame + paard verovert hij pion na pion en behaalt daarmee de overwinning.

Dit was meteen de laatste overwinning die tot stand kwam. Lars Vistisen aan bord 9 bedient zich in het Spaans van het Jänisch gambiet en bereikt een prettige stand, zij het onder verbruik van zeer veel bedenktijd. Helaas gooien actieve lopers van de tegenstander roet in het eten en moet Lars uiteindelijk het hoofd buigen.

Melchior Vesters aan het staartbord krijgt een Caro-Kann verdediging tegen zich en in een onderhoudende partij heeft hij het initiatief, dat echter niet doorslaat. Melchior doet een remise-aanbod dat geweigerd wordt en vervolgens  loopt de zaak van de rails als hij geconfronteerd wordt met mat of torenverlies.

DD 1 bezet thans de tweede plaats met 9 matchpunten en 31 bordpunten. Reden om de eerstvolgende wedstrijd tegen het Rotterdamse RSR/Ivoren Toren (zesde plaats met 5 mp. en 24 bp.) met vertrouwen tegemoet te zien.

Willem Reimer

Berichten: