Nieuws

15 Mei 2024:
Noah Ritzerveld Nederlands kampioen t/m 12 jaar!

In het Hemelvaartsweekend vond traditiegetrouw het NK D (jeugd t/m 12 jaar) plaats in Rijswijk. Met vijf spelers was DD weer goed vertegenwoordigd: Noah en Chingthang bij de jeugd, Keerthi, Ahaana en Malem bij de meisjes (en Rick Lahaye als toernooicoach!). Ze speelden allemaal een sterk toernooi, en Noah wist zich na drie dagen harde strijd zelfs te kronen tot Nederlands kampioen. Van harte Noah!

20240512 NK D_2Noah Ritzerveld (foto: Harry Gielen)

Voor het NK D hoefden de schakers van DD niet ver te reizen: de sterkste schaakjeugd t/m 12 jaar trok vanuit het hele land naar Den Haag om het drie dagen tegen elkaar op te nemen. De torenhoge favoriet voor de winst was onze eigen Noah Ritzerveld. Dat hij veel talent heeft, weet iedereen inmiddels, maar dat maakt ook dat al je tegenstanders extra gehavend zijn om te winnen. Alles leek soepeltjes te verlopen, toen hij na twee dagen met allemaal erg lange partijen toch mooi op 5,5 uit 6 stond, met een half punt voorsprong op de achtervolger. Na twee remises in ronde 7 en 8 en tweemaal winst van zijn directe concurrent was het echter Noah die in de achtervolging moest. De neergang van zijn concurrent (Boyd Leenen) aan bord 1 liep ongeveer synchroon met de toenemende dominantie van Noah. Vlak nadat zijn concurrent Boyd moest opgeven, wist Noah zelf te winnen, waarmee hij zich tot Nederlands kampioen kroonde. Een fantastisch resultaat, waar hij heel trots op mag zijn. En met een EK en een WK in aantocht wordt dat nog een drukke en lange schaakzomer voor Noah!

Voor Chingthang verliep het toernooi de eerste twee dagen ook erg voorspoedig. Met 4,5 uit 6 ging het helemaal niet verkeerd, vooral omdat zijn enige nul een nipte verliespartij tegen Noah was. Op de slotdag wist Chingthang maar een van de drie partijen te winnen, waarmee hij met 5,5 uit 9 toch nog een keurige score neerzette. Als mooie beloning voor zijn goede spel werd hem ook nog de Schoonheidsprijs toegekend voor zijn schitterende winst partij uit ronde 2, terug te spelen via: NK12 Jeugd 2024: round 2, game 6 (livechesscloud.com)

20240512 NK DChingthang Ngangbam (foto: Harry Gielen)

Bij het NK D voor meisjes was DD met liefst drie leden vertegenwoordigd. Keerthi maakte vorig jaar haar debut op dit NK en was dus blij om weer terug te keren. De tegenstand was dit jaar ook weer zwaar en met slechts twee punten uit de eerste zes rondes was ze nog niet erg tevreden. Gelukkig wist Keerthi op de laatste dag nog twee punten te scoren, waarmee ze het toernooi toch nog met een prima score van 4 uit 9 wist af te sluiten. Keerthi boekt dit jaar verder goede vooruitgang en is op bijna ieder toernooi in de regio te vinden. Ga zo door!

20240512 NK D_3 Keerthi Gnanasekaran (foto: Harry Gielen)

Voor Ahaana was het de eerste keer op een NK, en ze merkte dat het er met zulke lange partijen en het verplichte noteren toch echt serieus aan toe gaat. Zo vertelde ze dat ze op de eerste dag mat wilde zetten, maar dat ze zich toen bedacht dat ze eerst nog de zetten van de tegenstander moest noteren. Het jeugdige enthousiasme is soms moeilijk te temmen! Met 3,5 uit 9 kan Ahaana terugkijken op een prima debuut tussen de landelijke top van de meisjes. En als ze zo fanatiek blijft als nu gaat ze zich volgend jaar zeker ook plaatsen voor het NK.

20240512 NK D_4 Ahaana Ayyappan (foto: Harry Gielen)

De meest onverwachte deelnemer van het toernooi was ons jeugdtalent Malem. Als zevenjarige wist ze zich eerder dit jaar al te kronen tot Nederlands kampioen bij de meisjes t/m 10 jaar. Nu stond ze alleen op de reservelijst voor deelname bij de meisjes t/m 12. Toen er op de ochtend van het toernooi een plek vrij kwam, en zij als zusje van Chingthang toch al aanwezig was, hoefde ze niet lang te twijfelen om dan maar mee te doen. Sterker nog, op basis van haar rating was ze zelfs direct een van de favorieten. De prestaties waren mede door de onverwachte deelname wat wisselend, waardoor ze genoegen moest nemen met een score van 4 uit 9. Maar aangezien ze nog tot en met 2028 (!) in deze leeftijdscategorie mee mag doen, moeten we dit vooral zien als het warmdraaien waarna ongetwijfeld nog vele successen volgen.

20240512 NK D_5Malem Ngangbam (foto: Harry Gielen)

Stan Cortenbach

Berichten: