Nieuws

22 Maart 2013:
DD 1 lijdt eervolle kleine nederlaag tegen LSG 1

Zaterdag 9 maart jl. vond in Leiden de cruciale wedstrijd tegen LSG 1 plaats, welke voor ons min of meer onfortuinlijkerwijs in de kleinst mogelijke nederlaag resulteerde. Voor deze ontmoeting met de potentiële winnaar van klasse 1B hadden wij ons terdege voorbereid door aan te treden in een tactische opstelling met onze sterspelers Fedorchuk (gelukkig voor deze wedstrijd beschikbaar) en Van der Wiel aan de borden 4 en 5. Dit experiment mag geslaagd genoemd worden en had met een beetje meer geluk nog gelijkspel kunnen opleveren.

John van der Wiel was deze middag als eerste gereed. In een partij waarin het evenwicht niet verbroken wordt, wordt in minder dan 20 zetten remise aangetekend.

Gerrit Prakken aan bord 8 volgt zijn voorbeeld en in een Spaans met Lb7 geopende partij houdt hij een toreneindspel met pion minder keurig gelijk.

Dan zorgt Dennis Ruijgrok, bord 7, voor vreugde door zijn partij, waarin dreigingen over en weer plaatsvinden, te winnen als zijn tegenstander in de slotfase een stuk weggeeft.


,

Een tweede lichtpunt volgt als in een 1. c4 geopende partij de tegenstander van Arie Werksma aan het laatste bord de door Arie ingezette slotaanval onderschat en in de nederlaag moet berusten.

Dat door de tactische opstelling de spelers aan de topborden het moeilijk zouden krijgen was te verwachten. Aan bord 1 trof Lars Vistisen de sterke Arthur Pijpers. Een Siciliaans met 3. c3 geopende partij glijdt langzaam af naar een verloren eindspel.

Aan bord 3 belandt Ron Dickhoff in een gecompliceerd middenspel waarin de balans doorslaat naar tegenstander Wiersma en ondanks verwoede aanvalspogingen kan Ron de zaken niet langer onder controle houden.

Vervolgens zorgt Sergey Fedorchuk weer voor vreugde in de DD-gelederen. In een Nimzo-Indiër raakt hij in een ondoorzichtige situatie in zinderende  tijdnood en weet op grootmeesterlijke wijze de 40 zetten te halen met op het oog voordeel. Sergey bevestigt dat en voert de partij gedegen tot winst.

Bij een stand van 4-3 in ons voordeel wordt reikhalzend uitgekeken of er uit de drie resterende partijen nog een punt gedistilleerd kan worden, waarmee gelijkspel behaald zou zijn.

Helaas weet alleen Edgar Blokhuis aan bord 9 remise te bewerkstelligen in een 1. d4, 2. Lf4 (Blokhuis recept) geopende partij. Na lange strijd, waarbij Edgar de kwaliteit verovert, wordt in een stand waarin winst nauwelijks te realiseren valt besloten het punt te delen.

Good-old Rogier van Egmond, bord 6, belandde in een Grünfeld-Indiër in een ongelukkig eindspel van dame + toren tegen dame + toren met een pion minder, dat overgaat in een dame eindspel met een gelijk aantal pionnen. Helaas is de situatie dermate, dat het eindspel op tempo verloren gaat.

Alle ogen waren hierna gericht op de partij van Maarten van Zetten aan bord 2. In een Sicilaan met 3.g6 van zwart ontstaat een eindspel van paard (LSG) tegen loper (DD) met een pion minder voor Maarten. De pion wordt vervolgens terug gewonnen, maar het eindspel gaat verloren. Zoals Sergey Fedorchuk na afloop onmiddellijk aangaf was dit, zuur genoeg, niet nodig geweest. Maarten was er bepaald niet gelukkig onder, zoals hij later per e-mail aan zijn teamgenoten en de teamcaptain liet weten.

Door deze nederlaag zijn wij gezakt naar de vierde plaats in de rangschikking met 10 matchpunten en 40½ bordpunten. Kampioen zullen we niet meer worden, maar de nummer 2 (Wageningen) zal op 6 april in de thuiswedstrijd ervaren dat DD 1 de moed verre van verloren is!

Willem Reimer

Berichten: