Nieuws

03 April 2013:

Pomar 2 DD 7: 5-3

De tweede plaats was nog haalbaar maar vanaf het begin liep het niet goed. Binnen een uur waren de zwarte borden uitgespeeld en stonden we 3-1 achter. De witte borden vochten tot het allerlaatst en drie ervan eindigden in tijdnoodgevechten.

Aan bord 4 had Jan Kaan duidelijk last van de rumoerige zaal en harde muziek die doordrong vanuit de sporthal, en ging al snel ten onder.

Hierna had ik aan bord 6 het geluk mee dat, in een stelling waarin we beide een aanval hadden, m'n tegenstander te veel keek naar z'n eigen aanval en over het hoofd zag dat de zwarte aanval eerder toesloeg.


Westerhuis (rechts)
Karagantcheff

Bij Jos Neefjes aan bord 8 ging de partij gelijk op tot er al snel een eindspel ontstond met elk een paard en een pion minder voor Jos, met de koningen in het centrum. Het paard van wit bleek sterker en Jos verloor nog een pion waarna de stelling niet meer te houden was. Jammer, Jos probeerde het initiatief te pakken en wat van de stelling te maken, maar liep uiteindelijk vast.

Aan bord 2 werd Tom Vokurka vanuit de opening in het nauw gedreven. Beide spelers hadden lang gerokeerd, maar wits stukken waren heel actief, met loper penningen en de d- en e-lijnen bezet door torens en dame. Tom moest z'n stukken terugtrekken naar de 7e en 8e rij om te proberen alles gedekt te houden. Hierbij stonden een paard op g8 en een toren op h8 vrijwel vast en konden niet spelen. Wit kon rustig pionnen opspelen om de boel open te breken en hierbij speelde Tom z'n dame naar een veld waar het even later na aftrekschaak verloren ging.

Dit was om 20.40 uur, de witte borden wisten beter stand te houden.

Dimitri Karagantcheff aan bord 3 speelde een ijzersterke aanvalspartij en uiteindelijk ook bekroond met een passende aanval die doorsloeg via de door een toren bezette G-lijn ondersteund door de dame en lichte stukken vanuit het centrum (partij is bijgevoegd).


,

Maurice Westerhuis aan bord 1 speelde het grootste gedeelte van z'n partij met een kwaliteit achter (dame, toren, paard, loper tegen dame, 2 torens en loper) tegen een sterke tegenstander. Met een combinatie van actief (verdedigend) spel, vechtlust en snel spelen wist hij zich staande te houden. Zwart kwam met een sterke aanval waarbij z'n beiden torens op de onderste lijn terecht kwamen en ondersteund door de dame en loper op de witte koning af gingen. Zwart zat echter al in tijdnood, terwijl Maurice nog bijna 30 mins over had. Maurice verdedigde secuur, zette z'n tegenstander extra onder de druk door ook snel te spelen en wist zo de aanval af te slaan en de kwaliteit terug te winnen maar wel ten kosten van twee pionnen. in de eindspel fase met alleen nog beide lopers en twee pionnen achter bleef Maurice bewust snel spelen en het leek even de kant van remise op te gaan omdat wit nog maar 2 of 3 minuten had. Z'n tegenstander bleef ook goeie zetten doen, waardoor Maurice, in combinatie met snel zetten doen z'n loper weg blunderde, waarna de stelling niet meer te houden was. Spektakel om naar te kijken.

Aan bord 5 vocht onze vaste invaller Gijs van den Berg voor z'n partij. Hij had loper en paard voor een toren (met beide nog een toren en de dame), maar met twee pionnen minder en achterstand in tijd. z'n paard stond in een gevaarlijke penning, maar hij wist z'n tegenstander nog bijna in problemen te brengen met een sterke aanval. Zwart wist het op te lossen en vlak erna ging wit door z'n vlag. Het team heeft veel aan Gijs gehad, hij kon altijd invallen als het nodig was, en ook als hij niet hoefde in te vallen was hij er voor het geval, en om te steunen.

Neefjes (links)
Vokurka

Niels Engelen viel in aan bord 7 en wist z'n tweede overwinning voor ons binnen te halen. Hij speelde goed en had een flink overwicht gecreëerd met een sterk centrum bezet door torens op d1 en d2, dame op c2, loper op g2 en paard op f4. het was lastig uit te bouwen naar (blijvend) voordeel en de stelling leek een beetje op slot te zitten. Na stukken ruil en met de koning in het centrum wist Niels knap in het eindspel met z'n koning op de damevleugel een vrij pion te creëren die er eerder was dan die van zwart op de andere vleugel. Beide spelers zaten in tijdnood en dit gaf nog enige hectiek omdat zwart, nadat wit gepromoveerd was, twee keer z'n pion op speelde en zo dacht ook, na wit, een dame te kunnen halen. Niels was echter heel alert en protesteerde gelijk. Het was even onoverzichtelijk, maar gelukkig stond de wedstrijdleider erbij en hij kon Niels in het gelijk stellen, waarna z'n tegenstander opgaf. Prima reactie en scherp gezien.

Uiteindelijk de derde plaats in een poule waar drie teams aan elkaar gewaagd waren. we kwamen net iets te kort tegen de concurrenten, dat is denk ik leerzaam om mee te maken als je echt de ambities hebt voor meer.  

Kees van Hulst

Berichten: