Nieuws

20 April 2013:
En weer werd het 4½-3½ in het nadeel van DD 4

In de slotronde van de HSB competitie, altijd gezellig zon massale bijeenkomst, is DD 4 er wederom in geslaagd met het kleinst mogelijke verschil te verliezen. Dit keer van Rijswijk 2. Er stond niets meer op het spel. We waren veilig. Maar het eindigen op de voorlaatste plaats met een gelijk aantal matchpunten als de degradant, kan niet echt tot tevredenheid stemmen.


 
Dit keer werden er 3 remises gespeeld, 2 overwinningen behaald en 3 nederlagen geleden. Eerst maar de nederlagen. Bilal Yalcin kwam met een pion minder uit de opening en de koning stond nogal op de tocht. Het tactisch spelletje was wel boeiend, maar moest op een nederlaag uitlopen. Piet Mulder veroverde wel de kwaliteit, maar de druk op zijn koning door het loperpaar en de zware stukken was te groot. Hij ging door de klok terwijl zijn tegenstander nog meer dan een uur had. Frans van Kampen had lang een gelijke stelling, maar toen zijn tegenstander met zijn toren op de 7e lijn kwam en zijn pionnen wat verder gevorderd, was het toch over.

Wat de overwinningen betreft: Jaap van Eesteren kwam superieur uit de opening. Sloeg met zijn paard in op h7, won de kwaliteit en na enkele goed gemikte zetten kon zijn tegenstander alleen maar erkennen dat er met zijn puinhoop geen eer meer te behalen was.  Wim Reimer kreeg een langdurige aanval over zich via de h-lijn, zijn koning vluchtte naar het centrum, toen de aanval over was, had hij een pion meer en zijn tegenstander een vreselijke tijdnood. Die ging uiteindelijk door de vlag.

Tenslotte de remises: Lothar van der Sluijs en zijn tegenstander hadden blijkbaar veel respect voor elkaar. Het werd geen partij, er werd vroegtijdig remise overeengekomen. Stefan Boeters kwam goed uit de opening, had het loperpaar en het centrum, maar werd verrast door een binnenvallend paard. Het 2e remiseaanbod werd aangenomen. Volgens het verslag van de tegenpartij stond hij verloren (zie HSB-site). Tenslotte Frans Wentholt, onze invaller, stond op het eind van de avond een pion voor, maar kon geen plan bedenken hoe dit omgezet kon worden tot winst. Nou dat wisten zijn teamgenoten hem wel te melden na afloop. Hij bood remise aan, terwijl zijn tegenstander aardig in tijdnood zat. Hoe gentle kan de gentleman zijn?


van Strien Wentholt

Al met al was het een boeiende wedstrijd. Jammer van het verlies, maar geen man overboord. Blijkbaar waren de verschillen in klasse 1A dit jaar zo klein dat er voor elk half puntje geknokt moest worden. In het algemeen werd dat ook wel gedaan, maar soms toch ook weer niet en dat had ons bijna de das omgedaan. Volgend jaar, weer nieuwe moed.

Max van Herpen

Berichten: