Nieuws

31 Januari 2014:
Ruim verlies voor DD2

Op 4 januari speelden we thuis tegen Souburg. Een team dat tot nu toe nog geen matchpunt had laten liggen. We speelden met twee invallers. Jan Willem Koelmans en Alexander Munninghoff  vielen in voor resp. Lukasz Korecki en Daniil Kolodkin. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op. Na zo’n anderhalf uur spelen dacht ik dat we misschien iets beter stonden.

Aan bord 1 stonden er in no-time 16 zetten op het bord. Marijn had een volkomen gelijke stand bereikt en daar was ik blij mee, want zijn tegenstander had een 2300 ELO.

Jan Joost, met wit spelend, koos voor plan B. Een onderschatte opening waarmee hij als verrassingswapen in het verleden goede resultaten had behaald.

Henk trakteerde zijn tegenstander aan bord 3 op de Stonewall. Kennelijk een grote verrassing voor wit, want hij verbruikte heel veel tijd.

Aan bord 4 koos reageerde William met een scherpe variant op een overbekende verdediging van zwart. Een goede keus, want de theorie vindt het een goede aanpak, zo niet de beste. Geen compromis, maar strijd!

Vincent speelde Frans en werd geconfronteerd met 3. Pd2, terwijl Jos zijn tegenstander op de van Geet trakteerde.
 
Onze beide invallers hadden na zo’n 10/15  zetten geen reden tot klagen en dat deed me besluiten een rondje DD 1 te doen.

Na 3 à 4 uur spelen stonden we met ½-1½ achter. Jan Joost had zich vergaloppeerd en Jos nam remise. Marijn stond goed. Zijn tegenstander had 16. Le7 gespeeld en na Te8 moest hij weg. Maar waarheen? Wit liet hem staan en speelde na heel lang denken Lg4. Na het voor de hand liggende  f5 van zwart volgde d6 en toen leek me dat zwart duidelijk voordeel had en misschien wel gewonnen stond.

Henk speelde een prachtige partij. Bleef melken en bracht zijn tegenstander met subtiel spel in grote nood.

Ook William speelde remise, maar bord 7 en 8 verloren. Vincent spartelde nog lang vergeefs tegen, maar zijn tegenstander maakte geen fout en won.
 
Marijn kon de juiste voortzetting niet vinden en na de verdiende overwinning van Henk was het zomaar ineens 2½-5½ voor de bezoekers. Een flinke draai om de oren dus!

Het is wel duidelijk dat we het moeilijk gaan krijgen. De wedstrijd tegen het gepromoveerde Rokado (nul punten) is cruciaal. Maar als we er goed voor gaan zitten, moeten we kunnen winnen en hebben dan alles weer in eigen hand.

Dus “zettum op”, zou ik zeggen…

Theo van Vorselen

Berichten: