Nieuws

12 Oktober 2011:

Wedstrijdverslag SHTV 3 – DD5, 29 september 2011

Openingswedstrijd DD5 eindigt in gelijkspel

De openingswedstrijd van DD5; uit tegen SHTV3, is in een 4-4 gelijkspel geëindigd.

Geen slecht resultaat. SHTV3, degradant uit de eerste klasse van de HSB, is op rating het sterksteteam vanklasse 2B en DD5 miste in deze wedstrijd met Adri Voermans en Peter Kievoet twee van z’n beste spelers.

Frans Engering speelde aan het zesde bord met zwart en was het eerste klaar. Zijn tegenstander toverde met wit op een intimiderend snelle wijze de eerste 10 zetten van een gesloten Siciliaan op het bord, maar dan wel met de koningsloper op c4 in plaats van het meer gebruikelijke Lg2. Al met al had wit met z’n routine zetten wel elk initiatief verloren en zwart dreigde reeds met een sterk paard op d4 het voortouw te nemen. Om de touwtjes weer in handen te krijgen, offerde wit met een centrum doorbraak een pion. Toen de witspeler vervolgens dacht dat pionnetje met een dame uitval te kunnen terugwinnen, kostte  hem dat met een “petite combinaison” wel een paard en niet veel zetten later ook de partij. De stand was 0-1.

Toon van Weel (bord 8), verging het minder goed. Z’n tegenstander kwam met positioneelvoordeel uit de opening. Toen snel daarna een stuk verloren ging gaf Toon op. (1-1).

Erik van der Graaf (bord 2) kwam met zwart met Konings Indisch in een partij terecht waarin door beide spelers vooral voorzichtig werd gemanoeuvreerd. Het centrum was al in de opening dichtgeschoven en toen dat uiteindelijk ook met de koningsvleugel gebeurde was er voor beide geen mogelijkheid meer om verder te komen en werd remise gegeven.(1½ - 1½).

Maurice Westerhuis (bord 5) speelde voor DD z’n eerste wedstrijd in de externe competitie.
Hij speelde met wit de Rubinsteinvariant van het Nimzo-Indisch. (1.d4, Pf6.2. c4, e6. 3. Pc3, Lb4 4. Dc2 enz.). Het spel ging redelijk gelijk op en beide partijen konden weinig vorderingen maken. Eenmaal aangekomen in een lopereindspel van ongelijke kleur met voor ieder 4 pionnen bood Maurice remise aan dat geaccepteerd werd. (2-2).

Peter Zwolsman (bord 1) speelde met wit vol op de koningsaanval en offerde daarvoor een stuk. Maar de aanval sloeg niet door. Daarna kon z’n tegenstander de aanval overnemen met partij winst tot gevolg. Het omgekeerde gebeurde met Max van Herpen (bord 3). Die won een stuk maar kreeg een koningsaanval over zich heen. Max verdedigde zich nauwkeurig in een zeer scherpe stelling. Nadat alle gevaar geneutraliseerd was gaf z’n tegenstander op. Een knappe overwinning. (3-3).

Tegen het eind van de avond had Dimitri Karagantcheff (bord 7) 2 pluspionnen verworven in een dame-toren-toren middenspel. Daartegenover stond dat hij op een gegeven moment nog weinig tijd over had (3 minuten tegen 15 minuten voor z’n tegenstander). Dimitri bleef ook in hoge tijdnood op winst spelen en wikkelde af naar een gewonnen toreneindspel. Dat eindspel boog z’n tegenstander echter, met meer tijd op z’n klok, zetje voor zetje om in een voordelige stelling waarinDimitri tenslotte door z’n vlag ging. (3-4).

Uiteindelijk slaagde Stefan Boeters (bord 4) er met zwart in de stand gelijk te trekken. Het begon met een zijvariant van het Engels: 1. c4 e5, 2. Pc3 Lb4, 3. d3 d5. Na deze zetten was de gangbare openingstheorie al verlaten. Hierna ontwikkelde een stelling dat lop een Sveshnikov-Siciliaan leek met verwisseldekleuren waarbij wit wat passief stond met een achtergebleven pion op d3 en een slechte loper op e2. Het “sterke” veld d4 voor zwart was op zich een voordeel maar het bleek niet goed mogelijk daar concreet gebruik van te maken. Later kreeg Wit wat tegenspel op de damevleugel. De stelling brak open, werd scherper en in die fase speelde Stefan nauwkeuriger. Hij wikkelde af naar een toreneindspel met pluspion en ‘n actievere toren dan die van wit. Dat bleek voldoende om in wederzijdse tijdsnood de volle punt te scoren. De speler van SHTV ging tenslotte in verloren stelling door z’n vlag waarmee de eindstand op 4-4 gebracht.

Erik van der Graaf.

Berichten: