Nieuws

23 Oktober 2014:
Hradec Kralove open: 18 – 25 oktober 2014

Adri Voermans en ik besloten om dit jaar deel te nemen aan dit open toernooi ondermeer omdat we de beste herinneringen hadden aan andere door de Czech-tour in kleine provincieplaatsen georganiseerde open toernooien zoals Liberec en Chesky Krumlov. Hier meten oprechte amateurs hun krachten met elkaar en met een doodenkele broodschaker in de nadagen van zijn carrière. De Rus Mikhail M. Ivanov was de enige grootmeester. Hij kwam twee dagen te laat (treinstaking in Duitsland, kan gebeuren) maar werd moeiteloos in het speelschema ingepast want de organisatie hield duidelijk niet van strenge regeltjes. Dus, hulde, geen gezeur over mobieltjes, bovenmaatse polshorloges en wat dies meer zij, maar gewoon schaken voor de gezelligheid , de eer en wellicht wat Elo-punten. Wel mochten we van de organisatie onze jassen niet over de stoelleunig hangen, maar moesten we de kapstok gebruiken, maar deze regel werd terecht genegeerd. Naast Ivanov waren er nog een paar andere Russische meesters van wie Sergey Grischchenko (hiervoor nooit van gehoord) de hoogste rating van alle 84 deelnemers had.

Hradec Kralove (Hradec betekent burcht en Kralov koning) ligt idyllisch rond de plaats waar de rivieren Orice en Elbe samenkomen en onder de naam Elbe doorstromen naar Hamburg. In het stadspark met ondermeer een eeuwenoud houten kapelletje ontdekte Adri een heuse bever die te midden van rondfladderende eenden rustig een grasveldje afgraasde en zich daarbij niet liet storen door fotograferende toeristen.

Natuurlijk wilden Adri en ik weer eens de sterren van de hemel schaken, maar eerlijk gezegd lukte dat niet helemaal. In de eerste drie ronden scoorde Adri dankzij twee blunders en één gave positiepartij 1 punt en ikzelf haalde tegen zwakke tegenstanders 2 ½ punt, ondermeer door een zeer curieus eindspel (zie hieronder). Daarna kwam de dag des oordeels waarop zowel de 4e als de 5e ronde werd gespeeld. Adri haalde keurig twee overwinningen en zelf bracht ik het niet verder dan een remise tegen een Oekraïnse meester en een nederlaag tegen grootmeester Ivanov waardoor we beiden op 3 uit 5 kwamen.

De zesde ronde werd echter een ramp. We waren binnen de kortste keren klaar, Adri omdat hij in een gecompliceerde stelling een stuk weggaf tegen een Tsjechische FM en ik omdat ik een pion verpatste tegen een zwakke tegenstander die gelukkig geen held was en in gewonnen stelling remise aanbood. We hebben het maar gevierd met een typisch Tsjechische even calorierijke als smakelijke maaltijd met een bijpassende fles wijn, want morgen dient er dus opnieuw te worden gepresteerd.

Henk Happel

Hieronder mijn ‘prestatie’ uit de 3e ronde:

–
,


Berichten: