Nieuws

09 Februari 2015:
DD 6 Lierse 1: 3½-4½

Afgelopen donderdag kwam Lierse 1 naar de Van Speijkstraat om tegen ons een partijtje te spelen. De nummer 2 in de competitie met maar liefst 3 1700 en 1 1800 speler in de groep waar wij blijven steken op 1600. Toch waren we van plan onze huid duur te verkopen.

Op bord 1 starte zoals meestal Gerrit met zwart en hij werd geconfronteerd met een koningsgambiet. Ruben kreeg een siciliaan te verteren. Frans speelde op 3 een koningsindische pot. Zijn tegenstander had meteen stevig ingezet door met h4 meteen de fianchetto koningsstelling aan te vallen. Zelf kreeg ik een Slavische opening te zien. Erik kreeg c4 voorgeschoteld, waarop hij dit verdedigde met een koningsfiancetto. Dimitri had geloof ik een niet-aangenomen koningsgambiet gespeeld. Bij Maurice waren open c en e lijnen ontstaan met geisoleerde pionnetjes ertussenin. Cor speelde tegen de enige dame in het gezelschap en had een scherpe Swesnikov ingezet.

Na een dik uur gespeeld te hebben had Gerrit het voor elkaar gekregen om een licht stuk te winnen. en al veel afgeruild. Dit zag er goed uit. Bij Ruben was het evenwichtig op het bord. Bij Frans zag ik een van zijn paarden op F4 in grote problemen stond, en mogelijk niet weg kon komen. Bij mijzelf had zich een drama voltrokken. Ik had heel gemakkelijk in de opening een soort dubbelaanval overzien en ik kon niets anders bedenken dan maar een paard weg te geven. omdat er verder nog geen materiaal af was speelde ik door en ik kreeg zowaar wat initiatief. De tegenstander stond redelijk opgesloten en ik had een bescheiden koningsaanvalletje.

Bij Erik was het ook spannend geworden. Beide spelers hadden elkaars koningsstelling onder schot genomen. Bij Dimitri zag het er nog evenwichtig uit. Veel stukken stonden nog op de achterlijn. Bij Maurice dacht ik een voordeeltje te zien met een leuke torenbatterij over de f-lijn en druk op d4. Bij Cor had zijn tegenstandsters koning zich verscholen in een centrale pionnenhoop. Cors koning stond ook centraal, maar vrijwel onbeschermd. aparte stelling.

Tegen 11en had Gerrit nog wat stukken geruild maar nog steeds zijn voorsprong van 1 paard gehouden. Verder hadden beide partijen nog een toren en de tegenstander 1 pion compensatie. Bij Ruben waren alle stukken eraf gegaan en beide partijen hadden nog 7 pionnen over. Frans had opeens ongemerkt verloren. Zelf had ik nog lang de strijd gaande kunnen houden met een ver doorgelopen c pion en onduidelijke koningsaanval, maar de tegenstander kiepte goed. na nog wat stukkenruil bleef ik de koningsaanval houden, maar toen de dames eraf moesten heb ik opgegeven. Bij Erik was de partij gewonnen en hij was in heftige analyse met zijn tegenstander. Bij Dimitri was de gelijk opgaande partij toch 1 pionnetje in zijn nadeel verschoven. Dit met gelijke lopers. De tegenstander wist dit uiteindelijk geroutineerd om te zetten in winst. Maurice had remise gespeeld en liep nog bij te komen van de pot. Hij kon zo snel niets bedenken om de partij snel te beschrijven. Cor had ook remise bereik tegen zijn sterkere
tegenstandster. Een mooie opsteker want Cor had een serie slecht geëindigde partijen achter de rug. Even wat quotes: Tegenstandster: mijn stukken stonden elkaar steeds in de weg. Cor: Schaken op de vierkante millimeter.

De laatste 2 partijen waren die van Gerrit en Ruben. Gerrits tegenstander was in tijdnood gekomen en probeerde met torenschaakjes Gerrit van de winst af te houden. Hij leek nog even een pion promotie te krijgen. Maar Gerrit had alles voorzien en rondde de tactisch problemen vakkundig af. Punt voor ons.
 
Ook bij Ruben ging het nog lang door. De 7 pionnen bleven op het bord en het was bijna dichtgeschoven. Het enige initiatief lag bij zijn tegenstander. Die probeerde nog wat tempo dingetjes maar het werd uiteindelijk toch remise. Helaas werd hiermee de partij 3½-4½ voor de tegenstanders. Ook deze partij was weer close.

Ons resteren nog de partijen tegen promotie 4 (koploper, hoe toepasselijk) en Botwinnik 3 (hekkesluiter). We hebben wel 7½ bordpunten meer dan de hekkesluiter, maar ik denk dat er nog wel 5 teams in degradatiegevaar zijn, ons niet uitgezonderd, het blijft dus spannend...

Jaco Arkesteijn

2015-02-05
 DD 61559-Lierse 117213½-4½ 
1G. Horst1657-F.G. Stolze17481-0 
2R.T. Wiegerink1652-J. t Hart1881½-½ 
3F.F. van Kampen1638-A. Verduijn17630-1 
4J.P. Arkesteijn1557-T. van Dijk17540-1 
5E. Frima1522-D.J.G. Valk16871-0 
6D.V. Karagantcheff1437-J.P. Valstar16840-1 
7M. Westerhuis1491-P. van Dijk1615½-½ 
8C. Tesselaar1519-A. Voorberg-v/d Wel1636½-½ 

Berichten: