Nieuws

09 Februari 2015:
Schaakhuis 2 - DD 5: Koploper verrassend onderuit

En toch had er meer ingezeten (en natuurlijk ook weer niet).
Jan-Kees had een korte avond, na de Spaanse opening volgde ruil na ruil, waarnaar er niets meer voor te spelen viel. Mark had graag een korte avond willen hebben en bood vlot remise aan, wat echter afgewezen werd. Mark miste vervolgens een grote kans die tot materiaalwinst en winst van de partij  zou hebben geleid. Ikzelf kreeg een Russische verdediging tegen, wat herinneringen aan Kor Bronts opriep met wie ik een flink aantal Russische partijen heb gespeeld. Hebzucht en materialisme van mijn tegenstander gaven mij een grote kans, maar die heb ik aan mij voorbij laten gaan (zie partij). Dat scheelt (Mark en Frans) 1½ punt en dan is het geen 5-3 maar 3½-4½.


,

Dat geconstateerd hebbende moet ook gezegd worden dat Ruud twee pionnen achter was gekomen zonder dat hij de aanvalsmogelijkheden had, waarnaar hij op zoek was geweest. Hardnekkig verdedigen en wat foutjes van de tegenstander leidden tot de remise. [Van 3½-4½ naar 4-4 als virtuele eindstand].
In het schaakhuis, een klein lokaaltje in het midden van de stad was een groot scherm aanwezig, waarop de partij van Stefan getoond werd. Het geeft een heel officiële indruk alsof er topwedstrijden aan de gang zijn als je de stukken op het scherm ziet schuiven zonder dat er een mens aanwezig is die de zetten doet en dat die mens zou zich overal op de wereld hebben kunnen bevinden. In het schaakhuis werd de partij zo ongeveer onder het scherm gespeeld. Stefan stond de hele partij behoorlijk onder druk en leek steeds weinig kansen op overleven te hebben en uiteindelijk ging de partij verloren. In de analyse van het eindspel (zie partij) blijkt dat een en ander toch niet zo eenvoudig en duidelijk was.


,

Peter speelde weer een puike partij. Het werd een Moderne Verdediging (1. e4 g6 2. d4 Lg7) waarin wit na 10 zetten een flink ruimtelijk voordeel had. Zijn tegenstander trachtte zich los te wurmen door het offeren van een pion en 5 zetten later een kwaliteit. Dat lukte maar wit slaagde erin de dames te ruilen. Een spannende fase brak aan, wit rukte op met de vrije a-pion en zwart dirigeerde zijn stukken (een toren, twee lopers en een paard) richting witte koning. Een torenoffer was nodig om het gevaar af te wenden en de pion te doen promoveren. Ondanks de grote materiële achterstand had zwart nog kansen maar na een fout op de 45e zet was het snel gedaan. Frans (van Kampen) moest op het valreep nog benaderd worden om in te vallen voor een zieke Yalçin. Het was een spannende partij, waarin Frans op het eind hard onderuit werd gehaald. Max speelde een wisselende partij (zie partij). Hij kwam slecht uit de opening, moest een tijdlang alleen maar verdedigen, tot hij zich los kon wurmen. Vervolgens kreeg hij een zeer gunstig eindspel, maar door de toenemende tijdsdruk lukte het niet om dit in winst om te zetten. [De virtuele eindstand had nu dus ergens  tussen 4½-3½ en 3½-4½ kunnen eindigen.]

Frans Wentholt


,

2015-02-02
 Schaakhuis 21788-DD 516845 -3  
1D. Jonkman1901-S. Boeters18201-0 
2J. Ruigrok1846-M. van Iersel 1-0 
3R. Baas1905-F.F. van Kampen16381-0 
4R.B. Brouwers1813-R.A. van Manen1687½-½ 
5H. Then1800-P.A. Zwolsman16940-1 
6A. Tirondaz1765-J.C.K.W. Bartel1673½-½ 
7N. Taverne1714-F. Wentholt1656½-½ 
8K. Kinoshita1559-M. van Herpen1620½-½ 

Berichten: