Nieuws

26 Februari 2015:
Derde ronde: DD – Berliner Schach Verband 1½-2½

Na de pittige tegenstand in de eerste twee ronden hadden we nu, zoal niet gerekend dan toch gehoopt op een zwakkere tegenstander. Dat zat er echter niet in. Het BSV was qua Elo-sterkte no. 5 van de 44 teams en natuurlijk is het eervol dat we zo voor vol worden aangezien maar iets minder tegenstand was ook welkom geweest. Maar eenmaal achter de borden hebben onze krakende hersens er tandenknarsend toch getracht er het beste van te maken.

Joost (2) kwam met een passieve stelling uit de Franse opening. Hij probeerde door een kleine kwaliteit te offeren de ketenen te verbreken, maar dat kostte uiteindelijk teveel materiaal.

Zelf (3) kreeg ik in het Nimzo-indisch de kans om met behulp van een dubbel pionoffer de vijandelijke koning onder schot te nemen. Lange tijd dacht ik de beste kansen te hebben maar in lichte tijdnood en met een moeilijke stelling besloot ik maar remise aan te bieden en daar was mijn tegenstander zichtbaar blij mee.

Inmiddels was Erik (4) met zijn Leningrader variant van het Hollands in een eindspel beland dat er steeds slechter uitzag. Er ging een pion verloren waarna Erik nog probeerde met zijn goede paard tegen een slechte loper een vesting op te bouwen, maar toen die in de stormloop van de extra pion werd gesloopt moest hij opgeven.

Daarmee was de wedstrijd wel verloren, maar man van de dag was ongetwijfeld Ronald (1) die na een Slavische opening lange tijd wat minder stond. Er volgde een afwikkeling naar een opwindend eindspel waar Ronald hoopte op de vier pionnen die hij op de koningsvleugel meer had en zijn  tegenstander op de snelheid van zijn twee ver opgerukte pionnen op de damevleugel. Het klinkt misschien niet erg verheven maar we waren blij dat het grofstoffelijk materialisme zegevierde. De tegenstander mopperde nog dat genoemd eindspel gewonnen voor hem stond en dat hij beter had moeten spelen. Dat laatste is natuurlijk nooit verkeerd  maar over het eerste waren de meningen verdeeld.

Inmiddels hebben we gezien dat we in de volgende ronde een zwakkere ploeg treffen, te weten het team “Surprise” waarvan we hopen dat ze niet bieden waar hun naam voor staat.

Henk Happel


–
,


Berichten: