Nieuws

23 Maart 2015:
DD 1 wint gedecideerd van Vianen/DVP

Met een fraaie 7-3 overwinning heeft DD 1 in de klasse 1B 7 matchpunten behaald en daarmee in de rangschikking de vijfde plaats ingenomen. Daarmee is bereikt dat ongeacht de resultaten van de twee resterende wedstrijden degradatie is uitgesloten, reden waarom in de gelederen van ons eerste sprake is van grote blijdschap.

Voor deze ontmoeting hadden wij wederom de beschikking over Sergey Fedorchuk, die dankzij financiële bijdrage van diverse teamleden kon aantreden. Na de succesvolle wedstrijd tegen Paul Keres op 7 maart jl. was al het besluit genomen dat als hij zou aantreden hij met John van der Wiel het vierde en vijfde bord zou bemannen, een tactische zet die wonderwel goed uitpakte. Weliswaar kwamen  Peter Gelpke en Edgar Blokhuis hierdoor aan bord 1 en 2 tegen sterke tegenstanders niet tot scoren en ook niet tot gelijkspel, maar de borden 6 t/m10 leverden honderd procent met vijf volle punten.

Peter Gelpke, bord 1,  bediende zich van de Caro-Kann. Lange tijd hield hij stand, maar in een dame-eindspel met pion minder gaat de partij uiteindelijk voor hem verloren.

Buurman Edgar Blokhuis aan het tweede bord offert een paard tegen twee pionnen voor een op het oog leuke aanvalsstelling, maar de aanval slaat niet door en als de tegenstander een gevaarlijke vrijpion op de damevleugel weet te krijgen is de partij voor ons verloren.


Ron Dickhoff, bord 3, speelt een damegambiet waarin het evenwicht niet wordt verbroken met remise als resultaat. Naast hem streed Sergey Fedorchuk aan bord 4, die de Caro-Kann verdediging van zijn opponent op briljante en geruisloze wijze weet te ontkrachten en een prachtig punt binnenhaalt.

Aan bord 5 krijgt John van der Wiel na gelijkopgaande strijd tegen I.Stork op zet 23 remise aangeboden. John weigert dit in eerste instantie, maar na hard werken ontstaat een paardeindspel dat niet te winnen blijkt en wordt de vrede alsnog getekend.

Misschien wel de fraaiste overwinning van de dag komt op naam van Gerrit Prakken, die aan bord 6 een dubbel toren eindspel met lopers van ongelijke kleur tot winst weet te voeren. Zoals bekend is de remise-tendens in een dergelijk geval zeer groot, maar Gerrit weet een belangrijke pion op de Koningsvleugel voor te komen en beëindigt de partij met mat. Gerrit voorziet de partij zelf van commentaar op de site.


,

Aan bord 7 weet Rogier van Egmond een aanvankelijk gelijkopgaande strijd tot zijn en ons geluk te winnen, terwijl aan bord 8 Arie Werksma wordt geconfronteerd met een Scandinavische opening, op dit niveau voorwaar een witte raaf. Arie bereikt een op het oog gevaarlijke drukstelling met grote winstkansen en weet deze inderdaad te verzilveren, zij het dat een en ander gebeurt met hulp van de tegenstander die op zeker ogenblik had kunnen terugslaan doch dit gelukkig achterwege liet.


,

Aan het negende bord krijgt Lars Vistisen overwicht op de damevleugel na een Ben-Oni opening, maar het actieve stukkenspel van de tegenstander doet het voordeel te niet gaan en Lars moet de kwaliteit inleveren. Op dat soort momenten is een Vistisen op zijn best en in een enerverend tijdnoodduel behaalt Lars het volle punt.

Aan het staartbord was Martijn van Otten dit keer het snelste klaar. In het verre middenspel verovert hij de kwaliteit tegen een pion en brengt daarna de partij gedecideerd tot winst.

Met twee overwinningen achter elkaar gaat het crescendo met DD 1. Laat ons hopen dat wij dit continueren als we zaterdag 11 april a.s. in Tilburg moeten aantreden tegen De Stukkenjagers!

Willem Reimer


Berichten: