Nieuws

03 Mei 2015:
WSC 3 DD 5: Ach, waar ging het om

De laatste wedstrijd van een geslaagd seizoen. Om de derde plaats te behouden dienden wij een minimale overwinning te boeken. Verder stond er niets meer op het spel, behalve persoonlijke eer en een goed gevoel.

Stefan was voor deze wedstrijd vlak voor de start ervan uitgeleend aan DD 4 om de kleine promotiekansen van DD 4 te ondersteunen. Wij begonnen aldoende met een 1-0 achterstand. De dit seizoen vreselijk in vorm zijnde Peter Zwolsman, speelde een degelijke, initiatiefrijke partij met een mooi einde.  Er kwam een Siciliaanse draak op het bord waar zwart nog niet had gerokeerd maar wel a7-a6 had gespeeld. Wit rokeerde kort en richtte zijn stukken op de vijandelijke damevleugel, met de b-pion naar voren en te profiteren van de halfopen a-lijn. Veel succes had dat niet. Zwart verdedigde zich echter passief en beperkte zich tot ruil van de lichte stukken. Daarna lukte het een opening op de h-lijn te forceren. Na 30 zetten stonden alle zware stukken en aan beide zijden 6 pionnen op het bord. Twee zetten later was het uit: Wit kwam binnen met een toren via de h-lijn en kon een mat in drie geven met een pion (de e-pion) als matgevend stuk was wel heel bijzonder.


Hulde aan de zwoegers Frans Wentholt en Max van Herpen die nog wanhopig maar tevergeefs probeerden om het tij in ons voordeel te doen keren. (R. van Manen)

Frans van Kampen speelde een waarschijnlijk zeer goede partij en won overtuigend. Helaas heb ik daar weinig van meegekregen, maar de partij is bijgevoegd. De speelruimte was nogal krap, waardoor het lastig was om bij de andere borden eens rustig te kijken en ik had nog mijn eigen partij.


,

Max kwam zeer goed uit een Gesloten Siciliaanse opening met meer ruimt en won een stuk die hij leek te kunnen behouden.  Een aanval van genialiteit bleek helaas funest; een loperoffer op h2 kon nog gepareerd worden en toen was er geen redden meer aan.

Bilal speelde een Klassiek damegambiet, offerde een kwaliteit voor een kansrijk ogend initiatief, een zeer goede, mooie en ingewikkelde kans op winst (zie partij), het werd remise, Bilal had zeker meer verdiend.


,

Jan-Kees maakt een fout in zijn Konings-Indische verdediging, verloor een pion en moest toen lang en hardnekkig verdedigen om de remise te behalen. Ik zelf had in mijn partij op een paar momenten een kleine kans om een goede stelling te verkrijgen met winstkansen, maar die mogelijkheden heb ik laten lopen (c.q. niet goed gezien of op hun waarde beschouwd), waarna het in opkomende tijdnood remise werd. Een partijfragment met een aardig, maar gecompliceerd pionoffer, dat zwart helaas niet aannam is bijgevoegd.


,

Ruud kwam ondanks zijn reisadviezen erg laat en kwam niet goed in zijn partij, naar zijn zeggen erg afgeleid door het randgebeuren. Hij ontwikkelde nog een aanval met toren en loper, maar die sloeg niet door, mogelijk was er een kans geweest, maar dat zal onduidelijk blijven. Ruud was toch tevreden met zijn partij ondanks dat die verloren ging.

Het was een mooi seizoen. Topscoorder: Peter Zwolsman met 6 uit 7.

Frans Wentholt

2015-04-22
 WSC 31703-DD 516644½-3½ 
1W. Oversloot1854- (Reglementair) 1-0R
2D.M. van Nieuwkerk1806-F.F. van Kampen16380-1 
3A. Duijvesteijn1771-B. Yalcin1678½-½ 
4R.W. van Etten1672-R.A. van Manen16871-0 
5W.G.M. Duijvesteijn1750-P.A. Zwolsman16940-1 
6A. van der Weijde1690-J.C.K.W. Bartel1673½-½ 
7V. Kuyvenhoven1636-F. Wentholt1656½-½ 
8J. Hofland1445-M. van Herpen16201-0 

Berichten: