Nieuws

03 Oktober 2015:
DD 3 Botwinnik 1: 2½-5½

Onze eerste tegenstander Botwinnik is een team dat geheel bestaat uit jonge mannen (eind twintig/begin dertig) hadden wij maar zon aanwas!

Peter Zwolsman (7) was het eerste klaar. Hij overzag een wending waarbij wit op h7 kon slaan en hij werd met een tweede offer tot overgave gedwongen (0-1).

Jan Joost Lindner (1) speelde  met zwart zijn geliefde Franse verdediging en kreeg de ruilvariant voorgeschoteld. Wit had de gehele partij een miniem voordeel, maar Jan Joost maakte uiteindelijk comfortabel remise (½-1½).

Lothar van der Sluijs (5) kwam in een Siciliaan met g6 onder druk te staan. Tegenspel op de damevleugel kwam niet van de grond en toen een wit paard via e7 en c6 de witte stelling binnengedrongen was, was het snel gedaan (½-2½).

Pieter Smeele (2)  kreeg een oud-indische opstelling met eerst Pbd7 (geen dameruil) tegen zich. Pieter leek aanvankelijk niet slecht te staan, maar zwart rokeerde lang, trok ten aanval met h5-h4 en bracht een batterij Dc7, Ld6 en Ld7 in stelling waartegen de witte koning uiteindelijk geen stand wist te houden (½-3½).

Ongeveer tegelijkertijd speelden zich twee dramas af. Stefan Boeters (4) had na door bijzonder goed, strategisch spel een waarschijnlijk gewonnen stand opgebouwd. In wederzijdse tijdnood bleek de tegenstander ineens een tegenaanval uit zijn hoed te kunnen toveren en moest Stefan jammer genoeg zijn koning omleggen (½-4½).

Reinhard Henn (3) stond de gehele partij gedrukt en de tegenstander rukte dreigend met zijn pionnen op naar f5 en g5 en voor zijn leven werd gevreesd. Gelukkig zag zijn tegenstander in grote tijdnood en wellicht iets te optimistisch een aftrekschaak over het hoofd. Reinhard zag het wel en dat leverde hem damewinst en de partij op (1½-4½).

Jaap van Eesteren (6) kwam met wit goed uit de opening, maar het was lastig dit voordeel direct in iets concreets om te zetten. In het middenspel kwam de tegenstander geleidelijk beter te staan, won twee pionnen en schoof het eindspel keurig uit 1½-5½).

Foppe-Jan Montsma (8) speelde een fraai partij (bijgevoegd) die hij ondanks tijdnood en in een lastige stelling met vaste hand naar winst voerde. Veel plezier bij het naspelen!


,

De volgende wedstrijd is op 16 oktober uit tegen Scheve Toren en die moeten we winnen!

Eric Koreman