Nieuws

08 November 2015:
DD 6 Haaghe Ooievaar 2: 5½-2½

Donderdag kwamen de spelers van Haaghe Ooievaar ons thuis bezoeken. Op papier hadden zij een teamrating van 50 punten minder, dus dit zou te doen moeten zijn. Ook opmerkingen van Frans zoals "we moeten ze niet onderschatten" kon ons optimisme niet drukken. We hadden deze keer wat personele problemen aangezien Caspar en Martijn niet konden, maar uiteindelijk werd Richard van Hoogezand (Raf) ingehuurd op op het 5e bord plaats te nemen.

Zelf kreeg ik Jan vd Meer tegenover me en we speelden een Siciliaan met 2. f4 e5. Gerrit op 2 had meteen een originele opstelling gekozen met pionnen op e4,f4, en g4. en de tegenstander had een soort compact 3 rijensysteem. Op 3 had Frans iets met d4,d5 en verder zag het er onbekend uit. Hans en zijn tegenstander hadden de openingen bestudeerd en er kwam een Evansgambiet uit de boekjes tevoorschijn.

Ook Raf en zijn tegenstander volgden een klassieke damegambiet opening. Bij Erik stond er een soort Koningsindisch op het bord. Bij Theo met zwart een soort van Slavisch opstelling, terwijl zijn tegenstander iets met een koningsfiancetto van plan was. Bij Cor kon ik geen opening herkennen maar wel constateren dat Cor zijn stukken al actief in het centrum had geplaatst.

Na een half uurtje speelde mijn tegenstander op zet 11 al de breekzet g4, terwijl ik nog bezig was de gaten in mijn eigen stelling te controleren. Gerrit had een pionnenstorm op de koningsvleugel gelanceerd terwijl zijn eigen koning nog kaal op e1 stond. Frans had een compacte gesloten stelling opgebouwd terwijl zijn tegenstandster al een brutaal paard op e5 had geplaatst. De tegenstander van Hans had het Evansgambiet geweigerd, maar als resultaat stond wit actief met goede loper en kan zwart zijn damevleugel niet ontwikkelen.

Raf had een geïsoleerde pion op d5 opgelopen, die wel uitstekend ondersteund werd. De tegenstander van Erik had zijn rokade verspeeld en staat er gedrongen bij. Bij Theo waren alle 4 paarden van het bord gegaan en zijn tegenstander had een geïsoleerde d4 pion. Bij Cor zag ik nog steeds een actief centrum en de tegenstander compact verdedigen.

Weer later had Gerrit opeens als eerste gewonnen met een venijnig aftrek aanvalletje met pion en loper. Zelf was ik inmiddels in grote problemen gekomen doordat ik een aanval over de h-lijn met D+T onderschat had. Mijn eigen aanval over de damevleugel was te traag. Frans had in de verwikkelingen 2 lopers overgehouden tegenover zijn tegenstandster 2 paarden. Bij Hans zag ik dat de tegenstander zijn damevleugel toch had weten te ontwikkelen.

Ook Raf had opeens gewonnen, naar ik begreep had hij eerst met een vorkje een pion op a3 gewonnen, toen een kwaliteit, en kennelijk ook de partij. Erik had een mooi paard op b5 en stond klaar om de d-lijn met torens te bezetten. Bij Theo zag het er goed uit met 6 tegen 4 pionnen en torens nog op het bord. Ook bij Cor leek de partij binnen met 2 pionnen meer en lichte stukken. Hier is Cors eigen commentaar:

"Bord 8 kreeg een Caro-Kann tegen, met een mooie verdubbeling op de open e-lijn en een loper op c4 en een paard op g5 kon zwart kiezen om een stukoffer aan te nemen, wat hij waarschijnlijk terecht niet dorst te doen, en 2 pionnen verlies. Met veel moeite de stukken geruild, kwam de begeerde vrijpion naar voren en was de buit binnen."

Mijn eigen partij was inmiddels zo verslechterd dat ik alle aandacht daar nodig had. Na dat ik met alle moeite de matdreiging had afgewend, kon ik het initiatief weer terugnemen, hoewel Jan steeds een pion op h7 hield. Volgens de omstanders en jan zelf miste ik dat ik gewoon een paard op f3 kon pakken. In de partij dacht ik dat hij een grapje maakte. Ik won een kwaliteit, offerde deze weer terug. Mijn tegenstander bood remise aan, ik weigerde, en zoals dat dan gaat, verloor het pionnen eindspel door een blunder. Wel een zinderende pot.

Frans was als laatste nog aan het spelen onder grote belangstelling. De partij was al binnen voor ons team. Met 3 pionnen achter en torens probeerde Frans er nog iets uit te slepen in tijdnood. Echter Michelle liet zich niet gek maken, pareerde alles en rondde af met een guitigheidje, door met de laatste seconde te wachten met mat, wat niet vanzelfsprekend was, velen rekenden op torenwinst, met nog veel zetten te gaan. Hiermee redde ze de eer voor de uitploeg nog enigszins.

Hier nog de snelle overwinning van Gerrit:


,

2015-11-05
 DD 61526-Haeghe Ooievaar 214795½-2½ 
1J.P. Arkesteijn1637-J.W.F. van der Meer15890-1 
2G. Horst1648-F.W. Boersma16531-0 
3F.F. van Kampen1643-M.S. de Liefde13800-1 
4J.C.J. Smallenbroek1586-E.A.J. van Breugel15551-0 
5R.A.F. Hogezand1156-H. Homulle13871-0 
6E. Frima1525-P. van Rijn13111-0 
7T.J.M. van Vorselen1558-G.M. van den Berg1529½-½ 
8C. Tesselaar1456-J.J.E. Hendriks14241-0 

Berichten: