Nieuws

28 November 2015:
Promotie 3 – DD 5: 4-4

Bord 1: Max speelde een goede partij, maar uiteindelijk werd het hem te machtig. De, onverbiddelijke, computeranalyse wijst uit dat wit op een paar momenten behoorlijke, zij het niet evidente, mogelijkheden heeft gehad. In zijn woorden: “Ik was niet ontevreden over mijn partij, tot de voorlaatste zet. Mijn tegenstander speelde Konings-Indisch tegen en ik kon de partij aardig in balans houden. Ik vond het wel een aardige partij, die voor mij redelijk complex was. Op de 37e zet had mijn tegenstander nog 6 minuten en ik 12. Hij had redelijke druk op mijn koningsstelling. Ik overwoog 3 verdedigingen: koning weg, toren naar f1, zijn toren was dan gepend, of tegenaanval. Ik meende een mat te zien. Shit nog 7 minuten op de klok. Ik koos voor de tegenaanval en overzag dat hij een dubbelaanval had op de koning en de dame. Opgegeven.”

Bord 2: Peter Kievoet speelde dit seizoen voor het eerst mee en het ging hem goed af in een  theoretische Rus. In zijn woorden: Ik koos dit keer voor de Russische verdediging en mijn opponent speelde de Jaenisch variant daarvan. Die ken ik redelijk en ik kwam dan ook goed ontwikkeld uit de opening met initiatief op de damevleugel. Mijn opponent koos daarop voor de verdediging in plaats van tegeninitiatief op de koningsvleugel en ik kon hem daardoor langzaam maar zeker steeds meer in een wurggreep nemen in het middenspel door kleine voordeeltjes uit te bouwen. Uiteindelijk kreeg ik een vrijpion en die werd hem te machtig. Hij moest de kwaliteit geven om de zaak te redden waarna ik snel afwikkelde naar een voor hem verloren eindspel. Een mooie overwinning!

Bord 3: Tom bracht de Engelse Opening, Botwinnik variant op het bord. Beide partijen deden het voorzichtig aan, totdat Tom zijn f-pion opspeelde, f2-f4-f5. Helaas kon zwart vanwege een pionnenpenning slaan (ongedekte loper), waardoor hij een pion achterkwam. Op dit moment in de partij (zie diagram) is de computer echter erg tevreden over de witte stelling, mooie open lijnen naar de zwarte koning. Mogelijk heeft hij zijn stelling en zijn mogelijkheden onderschat. Naar zijn zeggen speelde zijn tegenstander het verder goed uit.

–
,

Bord 4: Mehdi speelde een partij waarbij op het oog niet erg veel gebeurde. Hij probeerde nog wat initiatief te krijgen, het werd een evenwichtige remise, geen risico genomen.

Bord 5: Ortwin opende rustig in een Gesloten Siciliaan. Hij wist de druk langzaam op te voeren en won een stuk tegen twee pionnen. Wat bijzonder was dat zwart al zijn pionnen nog had, wat het moeilijk zou kunnen maken om de zwarte stelling binnen te dringen. Zie verder het partijfragment, ook in de serie: Ortwin geeft schaakles.

–
,

Bord 6: Wit speelde de Siciliaanse Kan tegen met g3. Op hetzelfde moment dat ik met ...h5 op de g-pion afging (ietwat overmoedig) speelde ook Slavik op bord 8 deze zet, met hetzelfde doel. Een vergissing was dat ik in de partij de koningsvleugel vastlegde met het op zich goede positionele idee om een goed paard tegen een “slechte” loper te verkrijgen. Wit kreeg echter de d-lijn in bezit, wat na ruilen van de stukken tot het partijfragment leidde. Ik slaagde erin de de kwaliteit terug te winnen, wit had dat wel kunnen vermijden. Er was een remise-eindspel op het bord gekomen, als ik mij op tijd bewust was geweest van het begrip sleutelvelden om het binnendringen van de witte koning te voorkomen. Op dat moment, het was al laat en iedereen was verder al klaar stond het 4-3 in ons voordeel, het kostte mij een half punt en ons team de overwinning.

–
,

Bord 7: Jan-Kees werd uitgedaagd tot de Russische opening, maar maakte er een Vierpaardenspel van. De partij verliep rustig, zijn tegenstander zwoegde en zwoegde om wat uit de stelling te kunnen halen, maar Jan-Kees gaf geen krimp. In de slotstelling stond hij mogelijk wat beter, maar winst zat er niet in.

Bord 8: Slavik met zwart vloog zijn tegenstander al vroeg naar de keel, open h-lijn, g-lijn, lange rokade. Hij won vrij gemakkelijk in de aanval.

Een belangrijk gelijkspel voor ons team om ons bescheiden en toch ambitieus doel, behoud, te kunnen halen. Voor je het in de gaten hebt, ben je ineens een gevaarlijke outsider.

Frans Wentholt

2015-11-17
 Promotie 31766-DD 516574 -4  
1M. Wichhart1937-M. van Herpen16131-0 
2M. van Staden jr.1843-P. Kievoet17180-1 
3R. Minnema1783-T. Vokurka17181-0 
4H. Kuipers1729-M. Vosooghi Dizaji1476½-½ 
5E. Guijt1660-H.O. Noija17120-1 
6H. Minnema1730-F. Wentholt16231-0 
7H. Knops1805-J.C.K.W. Bartel1665½-½ 
8D.Th. Brinkman1642-V. Koval17290-1 

Berichten: