Nieuws

03 December 2015:
Drama in Delft: DSC 6 DD 6: 5½-2½

Voor de 3e ronde van de HSB competitie mochten wij naar DSC 6 in Delft afreizen. De grote herfststorm en plensbuien waren weer wat afgezwakt. We konden een tegenstander tegemoet zien die op papier een 100 Elo hogere teamrating had. Niet teveel verwachten dus.

Iedereen was mooi op tijd, we kregen fijne consumptiebonnen en het feest begon.

Zelf opende ik met een damegambiet, en mijn tegenstander speelde min of meer standaard, behalve dat hij een paard op c6 zette. Gerrit horst werd met een Schotse opening geconfronteerd. Frans kreeg een Benoni tegenover zich. Hans Smallenbroek speelde een Siciliaan en zijn tegenstander (Hugo vd Laan, die ook bij DD les volgt van Job) speelde iets theoretisch met c4 en e4.

Martijn speelde tegen een Scheveningse Siciliaan. Erik had een Koningsindische opstelling gekozen, en zijn tegenstander kon mogelijk lang gaan rokeren. Cor werd met een Franse opstelling geconfronteerd en koos niet de doorschuiver maar pd2 opstelling. Caspar Sterk, dit jaar voor het eerst vaste kracht in het 6e, deed ook voor het eerst mee. Het werd gesloten Siciliaans. Caspar heeft nog geen officiële Elo rating, dus het word spannend wat dit gaat opleveren.

Na een half uur had ik gezien dat na een heftige dubbele ruil er een dubbel aanval ontstond die inderdaad een pion opleverde. Ik ga er vaak vanuit: pion binnen ==> partij binnen. Optimisme dus. Gerrit had nog niet gerokeerd, zijn tegenstander had de stukken mooi ontwikkeld. Frans had de mogelijkheid op een paard op c6 te plaatsen, een perfecte outpost. Bij Hans had de tegenstander een licht ruimte overwicht en Hans moet nog zijn witveldige loper in het spel zien te brengen.

Bij Martijn had de tegenstander een toren-dame batterij op de c lijn en Martijn staat klaar om eventueel f4 te lanceren. Bij erik heeft de tegenstander nog niet gerokeerd en Erik staat klaar om snel F5 te spelen. Cor heeft een sterk paard op e5 en sterke loper op d3. Misschien zijn er scherpe varianten. Caspar partij is in een kritische fase beland dat er iets moet gaan gebeuren in het centrum, hij speelt d5 en pakt een stukje centrum.

Een uurtje verder: In mijn partij dacht ik dat het strategisch was om dames te ruilen. Door een foutje werden ook torens geruild waardoor we nu in een eindspel met ongelijke lopers zaten (dit was niet de bedoeling) en een plus pion voor mij. Wel de bijzondere mogelijkheid om een eindspel te spelen met 3 kwartier op de klok. Na heel veel moeite en remise aanbod wordt toch tot remise besloten. Gerrit speelt met 2 pionnen achter. Hij had zijn eigen systeem weer ingezet, geen rokade en agressief koningsaanval, maar het wint niet altijd, en uiteindelijk moet hij opgeven, met wat complimenten van de tegenstander.

Frans heeft een stuk verloren maar heeft compensatie met mooi stelling en pion. Uiteindelijk komt er een tijdnood fase met stuk achter, dames nog op het bord, en veel schaak mogelijkheden (misschien eeuwig?). De tegenstander weet met een combinatie mat te geven met de dame. Hans wint een pion in een evenwichtig uitziende stelling. Naar eigen zeggen moest hij die toch weer weg geven. De partij word uiteindelijk remise.

Martijn heeft een pion verloren en de tegenstander dreigt nog steeds over de c lijn. later gaat er nog een verloren en komt er pionnen toren eindspel met 2 pionnen achter op het bord, wat uiteindelijk verloren gaat.

Erik zijn stelling ziet er gedrongen uit en de tegenstander heeft 2 paarden in Eriks koningsstelling geplaatst. Veel later krijgt de tegenstander het voor elkaar om een pion naar de 7e rij te brengen. Beide spelers hebben dame + toren. Door diverse kibitsers word gefluisterd dat er torenwinst voor Eriks tegenstander inzit, maar die vind een andere winst.

Bij Cor is de stelling die er scherp uitzag vervlakt. Cors enige voordeel is nog de geïsoleerde pionnen van zijn tegenstander. Dit blijkt niet genoeg en het wordt remise. Toch kan Cor tevreden zijn gezien de sterkte van de tegenstander.


,

Caspar heeft een solide pionnen front in het centrum opgebouwd, hoewel de e pion misschien wankel is. De partij word uiteindelijk beslist doordat Caspar met een combinatie een paard kan winnen. Hiermee is tevens de enige winstpartij voor DD binnen. Veel partijen zagen er lange tijd goed uit, maar uiteindelijk zijn we misschien toch gewoon overklast. ;-(

Jaco Arkesteijn


2015-11-30
 DSC 61682-DD 615815½-2½ 
1M.Th. Rekveldt1741-J.P. Arkesteijn1637½-½ 
2S.J. Broos1686-G. Horst16481-0 
3R.C.M. Smits1730-F.F. van Kampen16431-0 
4H. van der Laan1627-J.C.J. Smallenbroek1586½-½ 
5R.F. Gelpke1632-R.J.M. ten Hove15731-0 
6G.H. Bilars1591-E. Frima15251-0 
7A.H. Veenstra1659-C. Tesselaar1456½-½ 
8M. Verolme1791-C. Sterk 0-1 

Berichten: