Nieuws

11 Januari 2016:
Driemaal hiep hiep hoera voor ons tweede

Afgelopen zaterdag speelden we uit tegen LSG 4. Een belangrijke wedstrijd, want verlies zou ons echt in de problemen brengen. Door allerlei oorzaken misten we drie basisspelers. Maar de invallers Lothar, Jaap en Ton scoorden 1½ uit 3 en we mogen wel stellen dat zij daarmee een goede bijdrage hebben geleverd aan de overwinning. Ook omdat ze ook nog eens vrij laat werden benaderd om in te vallen wil ik ze daarvoor hartelijk danken!

Het was een gezellige drukte in Oegstgeest, want de vier eerste teams van LSG speelden allemaal thuis. Er waren daarom veel interessante partijen naast de onze natuurlijk te volgen.

Aan bord 8 speelde Erik met zwart tegen Johan Stins. Wit bracht een loperoffer op f7, maar raakte het spoor bijster en na 55 min. was het over en uit. Een geweldige opsteker!

Aan bord 1 speelde Onno een Franse partij. Hij verbruikte - zoals gewoonlijk - veel tijd, maar kon zwart niet in de problemen brengen. Remise.

Jos werd aan twee geconfronteerd met het Italiaans. Ook hij verbruikte veel tijd, kwam wel goed te staan, maar moest zorgvuldig manoeuvreren. En dat deed hij! Eindelijk gerechtigheid voor Jos en een vol punt.

Bij Alexander aan drie, kwam het Engels met dubbelfianchetto op het bord. Wit kwam op de damevleugel onder druk te staan en verloor een pion. In het middenspel kreeg hij ver opgerukte pionnen, maar qua materiaal had zwart duidelijk voordeel. Maar toch, laat in de middag, had wit volgens mij op zeker moment de overhand kunnen krijgen. Jammer genoeg werd het een nul.


,

Jan Willem aan vier, met zwart, speelde remise, maar aan bord vijf had Jaap een mooie stand bereikt. Hij trok ten aanval en wist zijn tegenstander zelfs mat te zetten.

We hadden toen vier punten. Een halfje was dus genoeg!

Lothar en Ton waren nog bezig. Eerstgenoemde stond al na twee uur spelen onder grote druk. Kwaliteit plus pion achter en even leek het erop dat hij het zou kunnen houden. Maar tegenstander Erwich loste de problemen goed op en toen was de partij van Ton cruciaal.

Hij had de hele partij licht voordeel en op zeker moment stond hij volgens mij gewonnen.

Maar Ton accepteerde om veiligheidsredenen remise en dat leverde ons de broodnodige twee punten op.

We zijn er nog niet, maar als we uit de laatste vier ronden drie punten weten te vergaren, zijn we waarschijnlijk veilig.

Theo van Vorselen

Berichten: