Nieuws

15 Februari 2016:
DD 4 Promotie 4: 4-4, ofwel ach ja, die ratings

Een bundeltje gemengde gevoelens had ik wel na afloop van deze wedstrijd. Enerzijds opluchting dat we toch nog aan een nederlaag ontsnapt waren, maar anderzijds had ik toch vooraf stil gehoopt dat we onze victorie-tocht nog even door zouden zetten en toen ik thuis bij de uitslagen de ratings zag, dat we gemiddeld meer dan 100 punten meer in huis hadden, was ik toch eigenlijk wel een beetje verbouwereerd. Onze geachte tegenstanders waren natuurlijk in de kern een jeugdteam, pak hem beet gemiddeld 18 jaar. Lopen de ratings normaal al achter, bij de jeugd is dat helemaal het geval. Ze waren dus een stuk sterker, dan de cijfers doen vermoeden, wil ik maar zeggen.

Bord 1 Adri Voermans vergreep zich in de opening, waardoor hij met een dubbelpion kwam te zitten en een gedrongen stelling en toen was het in een keer uit, moet een combinatie zijn geweest. (0-1)

Bord 2 Peter Zwolsman en zijn tegenstander dronken de beker helemaal leeg, ze hielden elkaar tot het einde in evenwicht. Een serieuze positionele partij. (0,5-0,5)

Bord 3 Wim Vink had misschien een klein overwicht, maar als alles afgeruild werd, bleef er onvoldoende over voor de winst. (0,5-0,5)

Bord 4 Remko de Waard leek in de opening de stelling van zijn tegenstander open te kunnen breken, dat kwam er niet van. Hij had wel enige ruimte-voordeel en het initiatief. Na lang manoevreren kon hij uiteindelijk toch een stuk winnen en de partij. (1-0)

Bord 5 Mark van Iersel had door medewerking van zijn opponent die hem iets te veel ruimte gaf al snel een koningsaanval en wist die feilloos tot een goed einde te brengen. Daarmee heeft hij 5 uit 5. Sinds 2 wedstrijden hoor ik nu “Teamleider, een broodje kaas en vlug alstublieft.” Waar heb ik dat meer gehoord? Ach meneer, ze hebben het allemaal van elkaar. (1-0)

Bord 6 Erik van der Graaf keek al spoedig tegen een dominante stelling aan, de e- en f-pion van zijn tegenstander domineerden het centrum. Dit werd later opgevoerd met een grote druk via de f-lijn op de koningstelling. Toen de dames geruild werden, hoopte ik dat het grootste leed was geleden, maar dat was tevergeefs. De tegenstander kreeg een onhoudbare vrijpion. (0-1)

Bord 7 Jan Kees Bartel was zo goed in te vallen. Na de opening verloor hij een pion, zijn tegenstandertje, ik schat 13 jaar, voerde dit moeiteloos naar een gewonnen eindspel. Later bleek dat hij een heel lage rating had. Aan zijn spel had ik dat niet afgezien. Ik neem aan dat die spoedig veel hoger zal zijn. (0-1)

Bord 8 Frans Engering speelde een Italiaans partijtje wat spoedig tot een koningsaanval leidde, via dame op de h-lijn, paard van f3 naar g5, de beide lopers doen mee en op het einde ook nog de toren op de f-lijn. Alles gesneden koek. (1-0)

Al met al was het een spannend avondje, met interessante schaakmomenten. En de uitslag daarmee kan het wel mee eens zijn, als ik het geheel nog eens overzie.

Van Iersel heeft inmiddels al geëist dat hij bij 8 uit 8 echt een broodje kaas wil zien. OK Mark, we spelen maar 7 wedstrijden in deze Pipo-competitie.

Max van Herpen

Berichten: