Nieuws

16 Februari 2016:
WSC 6 DD 7: 1½-6½

Op 15 februari togen 8 DD-ers naar het Westland om het op te nemen tegen WSC 6. Hier een weergave wat er zich die avond afspeelde. De schrijver van dit stukje is zich niet bewust van de gespeelde openingen, aangezien hij zelf ook meedeed.

Het kwam er op neer dat de eerste drie borden van WSC sterk bezet waren en de rest in het bezit was van een 'glazen kaak', een materiaal dat veel wordt gebruikt in deze contreien.

We gaan de borden af en beginnen met bord 4, waar Engelen achter de zwarte stukken zat. Hij was het eerste klaar en speelde volgens eigen zeggen Siciliaans met Pc6. Toen hij de gelegenheid kreeg voor de opstoot d5 was het snel afgelopen.


,

Ondergetekende had wit op bord 7 en zijn opponent nam toevlucht tot de Steinitzverdediging. Na ruil op c6 had Spaans het vrijere spel en toen zwart iets overzag was het na 15 zetten afgelopen.

De tegenstander van Rosenstand had een witte toren op g3 en de koning op f2, dus plaatste zwart een linkse hoek met Lh4 die aan de overzijde voor een fikse hoestbui zorgde.

Het vierde punt werd bezorgd door de Spaanse speler Lluis Madruga aan bord 3, sinds enige tijd lid. Hij speelde met wit een prima partij, waarbij de twee lopers dreigend naar de zwarte koningsvleugel loerden. Toen alle stukken goed stonden volgde de executie en was muy bien op zijn plaats.


De Ruiter

Madruga

Toon van Weel is een moeilijk te kloppen schaker en een goede leverancier van punten. Aan bord 2 werd hij met zwart flink onder druk gezet. Toen de greep verslapte kon van Weel opgelucht ademhalen en even later werd remise overeen gekomen.

Dick Hennink speelde op bord 1 tegen Flikweert. De eerste indruk was dat deze schaker wist waar hij mee bezig was, na verloop van tijd moest Dick zijn dame geven tegen kwalitatief minder hout en was het eerste punt voor Westland daar.
In eerdere wedstrijden was Hennink verantwoordelijk voor een aantal winstpartijen.


De Vries

Van Weel

Voorzitter De Vries speelde aan bord 5 en hij wist het zwarte spel dermate te verwarren dat de zwarte koning op g8 en de dame op g5 terecht kwamen. Daarna was een een koud kunstje voor Auke om een witte toren op g4 te zetten. De man speelde te lang door en zag na enige tijd in dat de zaak hopeloos was. De trainingen van Delemarre hebben baat bij De Vries, een reden te meer om zich na afloop op de jenever te storten. De consumpties waren trouwens duurder dan in het N.S.G.


,

De langste partij was die van De Ruiter. DD 7 was om ¼ voor 11 allang zeker van de overwinning, maar Rein is een vechtlustige speler en hij wilde zijn steentje bijdragen. Hij had zwart op bord 6 en de verhoudingen waren lange tijd in balans met elk dame, 2 torens en 5 pionnen. Rein's tegenstander kon voordeel krijgen door een toren op de zevende rij te krijgen, zag daarvan af en door sluw spel wist de Ruiter twee pionnen buit te maken die voldoende waren voor winst. Het moet gezegd dat wit kans maakte om de partij de remisehaven binnen te loodsen als hij in het eindspel de torens had geruild. Dat gebeurde niet en met 6½-1½ overwinning voor DD 7 werd afscheid genomen van een koud en donker Westland.

Leen Spaans

2016-02-15
 WSC 61367-DD 714581½-6½ 
1C.L. Flikweert1528-D. Hennink15681-0 
2R. Trompetter1440-A.J. van Weel1553½-½ 
3L. Prins1472-L. Madruga Bonals 0-1 
4P. de Vries1415-N. Engelen14350-1 
5M. Dijkshoorn -A. de Vries14160-1 
6C. Zwanenburg1367-R. de Ruiter14570-1 
7M. van Bergenhenegouwen1254-L. Spaans14680-1 
8A.H. Lohuis1095-S. Rosenstand13120-1 

Berichten: