Nieuws

23 Maart 2016:
Voorburg 1 DD 6: 3½-4½

Afgelopen dinsdag ging DD6 op bezoek bij Voorburg 1. De hekkensluiter van de competitie. Een bij de meesten niet bekende locatie en club. Vooraf hadden we goed op internet gekeken waar het moest zijn: een buurthuis bij sporthal, kan niet missen, met leuke bar. Iedereen was mooi op tijd, echter het bleek dat we toch ergens anders moesten zijn. Dit word bijna traditie, eerder meegemaakt, veel clubs hebben geen actuele gegevens op hun website. Dus moesten we 500 meter verderop naar een gewoon huis waar het allemaal plaatsvond. Toen dit allemaal achter de rug was werden we wel netjes onthaald op gratis koffie en later nog koekjes en bier, ook allemaal gratis, zeer goed geregeld!

Bij mijn partij op bord 1 kwam er een Koningsindische pot op het bord tegen een goede speler. Gerrit op 2 kreeg Frans Pieter vd Bos tegenover hem die met koningsgambiet begon. Op 3 speelde Frans met aangenomen damegambiet. Hans speelde gesloten Siciliaans met loper e7. Caspar speelde een Spaanse pot. Martijn speelde op 6 en de partij kwam zeer langzaam op gang met nog maar 3 zetten gespeeld toen ik zelf al in het middenspel zat. Bij Erik zag ik een soort c4 opening. Theo had iets met d4, d5 en dan c5 met zwart een soort gespiegeld damegambiet.

Na enige tijd bood mijn tegenstander ogenschijnlijk een pion aan. Ik meende me iets van een schijnoffer te herinneren, en na lang denken van beide kanten, besloot ik dit toch maar niet aan te nemen, maar in plaats daarvan de e5 pion langdurig onder druk te houden. Bij Gerrit zag ik enge dingen gebeuren, geen rokade en Gerrits pionnen op g5 en f4. Frans had een mooi pionnencentrum opgebouwd en het loperpaar gehouden. Bij Hans was de Siciliaan omgetoverd in een soort Franse stelling. Casper had een pluspion op de c lijn die echter op vallen stond en de dames waren er al af. Erik heeft een soort koningsaanval met pionnen ingezet en al een pion of g3 gekregen. Theo heeft al vroeg een licht stuk weten te winnen tegen een pion.

Weer later heb ik mezelf in de nesten gewerkt door een paardoffer met het idee initiatief te krijgen via een Dame loper batterij naar h7, maar dit pakt allemaal niet zo uit. Mijn tegenstander verdedigd dit rustig uit. Ook een wanhoopsaanval op achterlijn wordt niets en ik moet opgeven. Bij Gerrit zie ik de stelling ook somber in: 2 of 3 pionnen achter in een eindspel. Na Torenruil gaat Gerrit door de klok. Later bleek dat Frans Pieter deze opening al vaak tegen Gerrit had gespeeld en nu voor deze partij de sterkste voortzetting had gekozen ipv een vluggervariantje. In de tussentijd had Martijn gewonnen doordat zijn tegenstander zijn toren had laten insluiten.

Frans was in zijn specialisme gekomen: het eindspel. pionnen, paarden en ongelijke lopers. Nadeel voor Frans is dat hij steeds b2 met zijn paard moest blijven dekken. Het zag er moeizaam uit. Later leek de remise in zicht doordat Frans pionnen kon ruilen en toen er nog 1 pion aan beide kanten was, blunderde de tegenstander in een paardvork en kon Frans de partij binnenhalen.

Casper had intussen remise gehaald. Commentaar hierbij: er werden wat stukken geruild, en uiteindelijk werd het remise. klinkt logisch. Erik had op de een of andere manier verloren. Hoewel de match er halverwege slecht uit zag voor ons, werd het naar het eind toe beter. Laatste partijen waren Hans en Theo. Theo's tegenstander had een soort fort voor zijn koning gebouwd met zijn stukken, de partij ging lang door en ik geloof dat zijn tegenstander door de vlag ging in verloren stelling. 3,5 bordpunten. De partij van Hans ging de doorslag geven. Uiteindelijk werden Torens geruild en kon hans met 2 sterke lopers de zwaktes in de witten pionnenstructuur uitbuiten. 2 centrum pionnen gaven de doorslag. 4,5 punten voor ons, en hiermee is DD 6 uit degradatie gevaar!

Jaco Arkesteijn

Berichten: