Nieuws

29 Juni 2016:
Wereldkampioenschap teams voor senioren

De derde ronde bracht ons DD-team tegen Zweden 1, bestaande uit stoere Vikingen die gezien hun elo van gemiddeld 200 meer dan de onze, bepaald serieus moesten worden genomen. Dat deden we ook wel, maar toch leden we een zware  3½-½ nederlaag waar weinig op viel af te dingen.
 
Alexander (4) was het eerste slachtoffer. Met zwart bereikte hij in het Siciliaans een stelling waar tactische overvallen mogelijk leken te zijn, maar de Zweedse verdediging was uiterst solide en uiteindelijk ging zwart aan zijn zwakke centrum ten onder.

Zelf (1) had ik van een mindere zet van mijn tegenstander in een Slavische opening kunnen profiteren, maar toen ik dat naliet kwam ik door een slechte loper in een mindere stelling en langzaam maar zeker werd ik vakkundig ingepakt. “You were very kind to me” liet mijn tegenstander me nog weten. Leuk natuurlijk, maar er blijft een bitter nasmaakje.

De eer werd gered door Ronald (2), die met zwart een fase waarin beide partijen elkaar met tactische vondsten probeerden te overtroeven, met pionwinst afsloot. Helaas niet genoeg voor een overwinning, maar een stevige remise is ook een goed resultaat.

Erik (3) ten slotte kwam in een boeiend loper-paard eindspel terecht. Zijn gammele pionnenstelling op de damevleugel zou gecompenseerd moeten worden door zijn loper en een verre vrijpion. Dat bleek niet het geval. De vrijpion werd onschadelijk gemaakt en de damevleugel stortte alsnog ineen.

Een gevoelige nederlaag dus, maar we blijven hopen op betere tijden.

Om de tere zieltjes na het lezen over deze slachtpartij te bemoedigen volgt hieronder de glorieuze partij van Alexander uit de eerste ronde:


,

In dezelfde groep 65+ speelt ook het team Oranje 3 dat mede dankzij de voortreffelijke start van ons lid Foppe Jan Montsma (2 uit 3) met twee overwinningen hoog op de ranglijst staat.

Henk Happel

Berichten: